Acasă

Centrul pentru politici și analize în sănătate

Eroii neobservaţi: Galina Zaporojan din Republica Moldova câştigă Premiul Kochon 2016

Eroii neobservaţi: Galina Zaporojan din Republica Moldova câştigă Premiul Kochon 2016

07.11.2016 10:38
12558
0 Comentarii

La prima Gala Premiilor TB a Parteneriatului Stop TB, care a avut loc la Liverpool astăzi, alături de alte patru premii, Premiul Kochon 2016 a fost înmânat „eroinei neobservate” doamnei Galina Zaporojan.

24 octombrie 2016, Liverpool, Marea Britanie – Premiul Kochon 2016 a fost înmânat în această seară dnei Galina Zaporojan de la „Speranţa Terrei”, o organizaţie pentru sprijinul pacienţilor din Republica Moldova. În acest an, premiul celebrează pentru al doilea an „Eroii neobservaţi care lucrează pentru a pune capăt tuberculozei”. Onoarea i-a fost acordată dnei Zaporojan, care, fiind profesoară de muzică, ]ultimii 10 ani a lucrat zilnic cu „Speranţa Terrei”. Ea s-a alăturat organizaţiei după ce fiul ei s-a îmbolnăvit de tuberculoză şi a primit ajutor de la „Speranţa Terrei”. Ea a fost desemnată în special pentru lucrul său de stabilire a legăturii dintre persoanele fără adăpost greu accesibile din Bălţi şi serviciile de diagnostic şi tratament.

„Când fiul meu s-a îmbolnăvit de tuberculoză, am fost îngrozită şi şocată. Ca şi mulţi alţi oameni, am crezut că este ceva ce li se întâmplă altora, dar nu mie sau familiei mele. Însă nouă ni s-a întâmplat. Şi noi am fost nevoiţi să luptăm. Iată de ce am decis să lucrez cu „Speranţa Terrei”, ajutând persoanele fără adăpost din Bălţi să acceseze servicii de diagnostic şi tratament pentru tuberculoză”, a spus dna Zaporojan în discursul său la acceptarea premiului. „Acest premiu demonstrează că merită să îţi dedici viaţa lucrului în care crezi, să-i ajuţi pe alţii, şi că oamenilor le pasă şi ei apreciază acest fapt”. Cu banii din premiu, dna Zaporojan intenţionează, printre altele, să procure un vehicul pentru transportarea persoanelor afectate de tuberculoză la medic şi la sesiunile cu moderatori.

„Galina este gata să ajute oamenii afectaţi cu tuberculoză atunci când este nevoie de a găsi o soluţie pentru a achita o factură sau a găsi adăpost temporar. Pentru fiecare pacient ea are cuvinte de încurajare, pentru ca ei să nu abandoneze tratamentul îndelungat şi complicat pentru TBC”, a spus Lucica Dițiu, director executiv al Parteneriatului Stop TB. „Simt o adâncă smerenie faţă de dedicaţia Galinei de a pune capăt tuberculozei. Suntem privilegiaţi de faptul că putem celebra lucrul ei acum, şi mă smereşte şi mai mult gândul că există mii de oameni asemeni Galinei în lume, eroii noştri neobservaţi”.

Premiul Kochon, în sumă de 65 000 dolari americani, este acordat anual în ultimii 10 ani persoanelor şi/sau organizaţiilor, care au făcut o contribuţie foarte semnificativă pentru a pune capăt tuberculozei, bolii care se tratează, dar totuşi cauzează decesul a trei persoane în fiecare minut.

O viaţă dedicată servirii

 Dna Zaporojan s-a alăturat „Speranţei Terrei” prin fiul său, care a primit ajutor din partea organizaţiei în timpul tratamentului său de tuberculoză. Din recunoştinţă pentru însănătoşirea lui şi pentru lucrul „Speranţei Terrei”, ea a decis să devină un susţinător în tratament, sau „moderator”. Dna Zaporojan vizita pacienţii la domiciliu, îi asculta, îi încuraja în timpul curelor de tratament îndelungate şi complicate, şi transmitea întrebările şi îngrijorările lor medicilor. Cu timpul, experienţa ei bogată cu oamenii afectaţi de TBC a făcut ca ea să devină un mentor pentru alţi moderatori. Când în 2013 „Speranţa Terrei” a început un nou proiect, axat pe ajutorul persoanelor fără adăpost în Bălţi, Republica Moldova, dna Zaporojan a fost potrivită pentru acest lucru. Ea coordonează proiectul, dar lucrează și în teren, căutând persoanele fără adăpost, convingându-le să facă testare la tuberculoză şi ajutându-le pe parcursul tratamentului. Pe parcursul primului an, ea a ajutat circa 375 persoane fără adăpost: câte o persoană pe zi.

 

Premiul este finanţat în întregime de Fundaţia Kochon, şi a fost înmânat de Preşedintele Kim, care a venit din Coreea de Sud pentru a participa la acest eveniment.

În acest an, pentru prima dată Premiul Kochon a fost înmânat în cadrul Galei Premiilor TB, care a avut loc la Liverpool pe fundalul Conferinţei Internaţionale asupra Sănătăţii Plămânilor.

Sursa: stoptb.org


Comentarii
Comentează