Acasă

Centrul pentru politici și analize în sănătate

Centrul PAS își extinde aria de asistență tehnică pentru organizații din Asia, Africa și America de Sud

Centrul PAS își extinde aria de asistență tehnică pentru organizații din Asia, Africa și America de Sud

19.09.2024 18:36
439
0 Comentarii

Centrul PAS va oferi asistență tehnică pentru 18 organizații din Asia, Africa și America de sud în cadrul programului de evaluare a capacităților „Community Pulse”. Organizația a fost selectată de Fondul Global în calitate de furnizor de suport tehnic în dezvoltarea organizațională pentru îmbunătățirea capacităților de prestare a serviciilor la nivel de comunități. Experții Centrului vor acorda asistență pentru organizații formate sau conduse din persoane afectate de HIV, TB sau malarie din Belize, Bolivia, Suriname, Indonezia, Filipine, Etiopia și Zambia.

„De-a lungul istoriei sale de peste 20 de ani, Centrul PAS a devenit un partener al Fondului Global, Parteneriatului Stop TB care implementează granturi regionale ce acoperă mai multe țări din Europa de Est și Asia Centrală. Am reușit să fim un furnizor de asistență tehnică pentru zeci de organizații din regiune care se concentrează pe programe de consolidare a sistemelor de sănătate și comunitate. Experiența noastră ne recomandă nu doar ca buni cunoscători ai domeniului, dar și ca profesioniști în implicarea comunităților în procese de planificare, creștere organizațională și consolidare a capacităților tehnice pentru gestionarea organizațiilor de populații-cheie din Moldova și regiune”, a declarat Sergiu Gherman, directorul Centrului PAS.

Programul „Community Pulse” este un instrument de sprijinire a organizațiilor conduse și formate din comunități cheie pentru ca acestea să-și evalueze și consolideze capacitățile organizaționale. Studiile arată că multe instituții ale societății civile din țări afectate de tuberculoză, HIV și malarie nu sunt suficient de pregătite pentru punerea în practică a programelor finanțate de Fondul Global din cauza unor deficiențe legate de capacitatea acestora. Lipsa de resurse tehnice și financiare sunt doar câteva elemente care le perpetuează precaritatea și accesul limitat la fonduri de consolidare a capacităților.

„Community Pulse” va pregăti organizațiile societății civile implicate în răspunsul la tuberculoză, HIV și malariei să primească asistență din partea Fondului Global și altor instituții pentru furnizarea serviciilor, gestionarea activităților și advocacy.

„Ne dorim o maturizare a acestor instituții astfel ca acestea să poată singure face managementul resurselor financiare și umane, să comunice cu autoritățile și să poată lua decizii importante pentru comunitati. La fel de importante sunt monitorizarea și evaluarea, care pot oferi răspunsuri la multe întrebări din procesul de oferire a serviciilor și contribui la creșterea organizațiilor asistate”, a spus Cristina Celan, coordonatoare de programe a Centrului PAS.

Centrul PAS implementează proiectul „Community Pulse” în parteneriat cu PATA – Paediatric-Adolescent Treatment Africa – o rețea de furnizori de servicii medicale de primă linie și unități sanitare cu aproape 20 de ani de experiență în Africa Subsahariană. Obiectivul PATA este de a îmbunătăți politicile privind HIV/SRHR (sănătatea și drepturile sexuale și reproductive) și furnizarea de servicii pentru copii, adolescenți și tineri.

„De-a lungul istoriei sale, PATA a contribuit la îndeplinirea misiunii și viziunii sale printr-o cultură a transparenței, responsabilității și încrederii, colaborând cu furnizorii de servicii medicale de primă linie. PATA și-a folosit expertiza și experiența pentru a-și promova cauza și a colabora cu finanțatori, parteneri și, nu în ultimul rând, beneficiarii. PATA poate împărtăși această experiență cu alte organizații ca parteneri strategici, în beneficiul principalilor beneficiari, adică copiii, adolescenții și tinerii,” a declarat Casco Mubanga, Consilier Tehnic din cadrul proiectului Youth Care, care coordonează proiectul Community Pulse în numele PATA.

Practicieni, implementatori, furnizori de asistență tehnică, beneficiari și parteneri tehnici regionali s-au reunit la Dakar, în Senegal, în perioada 18-21 septembrie pentru a evalua și analiza metodologiile de punere în practică a proiectului și de măsurare a rezultatelor pe care și le propune acesta.

Activitățile din cadrul „Community Pulse” sunt finanțate de Fondul Global pentru tuberculoză, HIV și malarie.


Comentarii
Comentează