Acasă

Centrul pentru politici și analize în sănătate

Cornel Radu-Loghin, secretar general al ENSP: „Este dubios faptul că un guvern decide să taxeze mai puțin produsele din tutun. E ca și cum n-ar avea nevoie de bani la buget”

Cornel Radu-Loghin, secretar general al ENSP: „Este dubios faptul că un guvern decide să taxeze mai puțin produsele din tutun. E ca și cum n-ar avea nevoie de bani la buget”

10.07.2024 12:57
1308
0 Comentarii

Această opinie este exprimată în contextul aprobării de către Guvern a politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2025, prin care au fost reduse accizele pentru produsele de tutun încălzit. Sănătate INFO a publicat la acest subiect, la categoria „Știri interne”, articolul cu titlul „Ce „fumează” Guvernul Recean? Executivul execută ordine ale unui gigant mondial în industria tutunului, fără să țină cont de lege”.

Opinie exprimată de Cornel Radu-Loghin, secretar general al Reţelei Europene pentru Prevenirea Fumatului. Articolul „Ce „fumează” Guvernul Recean? Executivul execută ordine ale unui gigant mondial în industria tutunului, fără să țină cont de lege” poate fi găsit AICI.

Argumentul invocat de Ministerul Finanțelor din Republica Moldova precum că taxarea diferențiată a produselor din tutun încălzit, față de produsele convenționale din tutun ar fi o cerință a UE, este o mare minciună. La nivelul Uniunii Europene nu există asemenea practici. Există o Directivă ( 2011/64/EU) pentru taxarea produselor din tutun care a intrat într-un proces de revizieîn 2020, dar procesul a fost stopat din motive necunoscute. Trebuie să fie foarte clar că la nivelul Uniunii Europene nu există o practică de taxare a noilor produse de tutun. Argumentele invocate în acest caz vin, de fapt, din partea industriei tutunului care este interesată să-și mențină profiturile. 

Dacă Guvernul Moldovei a luat această decizie folosind ca argument practicile UE, e o mare eroare, iar cei de la Ministerul de Finanțe ar trebui să studieze legislația Uniunii Europene, pentru că este evident că nu o cunosc. Directiva Uniunii Europene care încă este în vigoare, prevede un nivel minim de taxare, astfel că orice stat membru al UE, și sper că va fi și cazul Republicii Moldova cât mai curând, trebui să respecte acel minim. Dar statele membre sunt libere să aplice taxe mai mari. Dacă Republica Moldova ar dori să majoreze accizele cu 80%, o poate face în perfectă concordanță cu prevederile Uniunii Europene. Ceea ce nu poate face un stat membru este să aplice taxe mai mici decât minimul recomandat.  

Republica Moldova trebuie să rămână vigilentă în această perioadă de pregătire pentru aderare la Uniunea Europeană, pentru că foarte mulți vor încerca să folosească UE ca argument pentru diverse modificări legislative care nu au nicio legătură cu cerințele Uniunii. UE nu este un „bau-bau” care vine și obligă statele să adopte deciziile venite de la Bruxelles. Nu, UE funcționează în baza Tratatului privind Uniunea Europeană care prevede respectarea principiului subsidiarității și al proporționalității. Statele sunt libere să-și dezvolte propriile politici în domeniile în care UE nu are competențe exclusive. În domeniul sănătății publice nu trebuie niciodată uitat sau ignorat articolul 168 din Tratatul de funcționare al Uniunii Europene

„În definirea și punerea în aplicare a tuturor politicilor și acțiunilor Uniunii se asigură un nivel ridicat de protecție a sănătății umane. 

Acțiunea Uniunii, care completează politicile naționale, are în vedere îmbunătățirea sănătății publice și prevenirea bolilor și afecțiunilor umane, precum și a cauzelor de pericol pentru sănătatea fizică și mentală”.

Este dubios faptul că un guvern decide să taxeze mai puțin produsele din tutun. E ca și cum n-ar avea nevoie de bani la buget. Evitarea taxării sau păstrarea accizelor la cote minime este clar în avantajul industriei tutunului, care își dorește să mențină pe piață produse cât mai accesibile, în principal tinerilor și grupurilor defavorizate, și să vândă cât mai mult.

Impactul micșorării accizelor

În primul rând, populația tânără va avea acces mai ușor la produsele din tutun încălzit, pentru că acestea vor fi mai ieftine. La modul practic, industria va câștiga noi consumatori și efectele se vor vedea în timp. Afirmațiile precum să aceste produse prezintă un risc mai scăzut nu sunt susținute de dovezi. Ce înseamnă risc mai scăzut? E ca și cum n-ai ucide pe cineva rapid cu un pistol, ci îl omori cu 10 lovituri de cuțit. Este un risc mai scăzut? Nu, efectul final este același.

În al doilea rând, autoritățile vor acumula mai puțini bani la buget. Taxarea redusă este în beneficiul industriei, nu a Guvernelor, repet asta. Și aici vreau să menționez un alt aspect important: industria tutunului susține că este un mare contribuabil la bugetul public, că ei aduc bani. De fapt, ei nu contribuie cu niciun ban la buget, pentru că banii vin de la consumator, nu din buzunarele lor.

Este deja dovedit că atunci când cresc taxele la produsele din tutun, scade automat prevalența fumatului. Și chiar dacă se vor vinde mai puține produse din tutun - banii nu se pierd, ci doar nu „ard” fără rost, distrugând sănătatea oamenilor. Consumatorii vor da exact aceiași bani pentru mâncare, cărți sau ca să meargă la film. Ei rămân în economie. Doar că singurul perdant în acest caz ar fi industria tutunului care încearcă prin toate căile posibile să blocheze astfel de inițiative. Sigur, aici intervine și corupția, care e greu de dovedit, dar în alte părți ale lumii s-a dovedit foarte clar că industria tutunului contribuie foarte mult la finanțarea partidelor politice și a indivizilor cu putere de decizie.

Sursa: SanatateInfo.md


Comentarii
Comentează