Acasă

Centrul pentru politici și analize în sănătate

Centrul PAS pregătește managerii și profesorii din școli pentru prevenirea fumatului în rândurile adolescenților

Centrul PAS pregătește managerii și profesorii din școli pentru prevenirea fumatului în rândurile adolescenților

02.09.2024 12:59
323
0 Comentarii

Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate a organizat opt cursuri de instruire pentru dezvoltarea capacităților și abilităților managerilor și profesorilor școlari pentru promovare modului sănătos de viață fără tutun și nicotină în rândurile adolescenților. La activități au luat parte aproximativ 200 de cadre didactice din liceele municipiilor Chișinău și Bălți, precum și a celor din raionul Cahul.

Republica Moldova se numără printre țările în care numărul consumatorilor de tutun și nicotină este în creștere. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, fiecare al treilea adolescent a fumat cel puțin o dată. Tinerii sunt atrași acum atât țigările clasice, dar și de cele electronice și produsele din tutun încălzit. În pofida restricțiilor impuse de lege, care nu întotdeauna funcționează, statul lasă pe seama familiilor și a școlilor educația pentru un mod de viață sănătos. Părinții și profesorii nu întotdeauna fac față politicilor agresive de marketing ale producătorilor de tutun și nicotină.

„Profesorii deseori sunt depășiți de tehnologiile industriei tutunului și uneori nu își dau seama că în spatele unui stick sau marker nu este altceva decât o țigaretă electronică sau una cu tutun încălzit. Noi nu ne putem permite să facem percheziții la școală, iar comunicarea cu părinții lasă de dorit din cauză că unii susțin comportamentele copiilor, chiar dacă acestea le pun sănătatea în pericol”, a spus Arina Negrei, profesoară la liceul „Ștefan Vodă” din orașul Vadul lui Vodă.

Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate și-a propus să dezvolte capacitățile și abilitățile de lucru ale învățătorilor pentru prevenirea consumului de tutun și nicotină în rândurile adolescenților. În luna august zeci de cadre didactice din școlile municipiilor Chișinău și Bălți și ale raionul Cahul a beneficiat de instruire pentru fi la curent cum să discute cu elevii despre daunele fumatului. Activitățile au avut loc în cadrul proiectului „Viitorul fără fumat”, realizat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Compania Națională de Asigurări în Medicină.

„Ne-am concentrat atenția pe marile orașe din țară pentru că acolo există mai multe provocări pentru adolescenți. Accesibilitatea produselor de tutun și nicotină pe piață, prin diversitatea de opțiuni și prețuri, îi tentează pe tineri și ei au nevoie de cunoștințe pentru a face față presiunii din partea marketingului producătorilor de țigarete. Școlile sunt un mediu în care adolescenții discută, fac schimbă de informații și experiențe și își creează deprinderi de viață. Este bine să ne asigurăm că acestea se fac pornind de la modul sănătos de viață”, a afirmat Elena Cioina, coordonatoare de programe la Centrul PAS.

În timpul instruirii, managerii de școli și profesorii au aflat care sunt tehnicile de manipulare ale industriei tutunului pentru a face față informațiilor eronate despre daunele țigaretelor. Totodată, ei și-au îmbunătățit cunoștințele despre produsele de tutun și felul cum acestea acționează asupra sănătății tinerilor și au însușit tehnici de comunicare eficiente despre riscurile fumatului.

Laura Vremiș este expertă internațională în controlul tutunului. Ea spune că producătorii de țigarete și-au concentrat atenția pe adolescenți ani la rând deoarece aceștia sunt potențialii consumatori de tutun și nicotină pentru mulți ani înainte. Potrivit ei, școlile ar trebui să fie mai active în comunicarea cu elevii despre daunele fumatului, iar mesajul lor ar trebuie să fie susținut de familii și autorități.

„Astăzi tinerii trăiesc cu senzația că știu multe despre daunele fumatului, dar aceste cunoștințe conțin mai mult date oferite de industria tutunului. În campaniile de marketing aceasta omite consecințele consumului de tutun și nicotină asupra sănătății adolescenților. Avem nevoie de un dialog continuu cu tânăra generație pentru a preveni adicția și a-i convinge că sănătatea este importantă la orice vârstă. În acest scop pregătirea profesorilor pentru comunicare cu elevii este esențială în combaterea consumului de tutun și nicotină”, a menționat experta internațională.

Laura Vremiș susține că discuțiile cu adolescenții trebuie să purtate din perspectiva lor despre fumat pentru a răspunde la toate întrebările și preocupărilor lor despre consumul de tutun și nicotină. Liuba Răzmeriță, profesoară la liceul „Mihai Eminescu” din municipiul Bălți, recunoaște că învățătorii sunt nevoiți să improvizeze de multe ori din mers comunicarea cu adolescenții despre daunele fumatului.

„Ca să convingi astăzi un adolescent trebuie să ai dovezi și argumente despre daunele fumatului. Ei nu mai cred sloganurilor de tipul „Nu fuma!”. Dar eu nu prea am găsit acele probe până acum. Formarea de astăzi a venit cu dovezi foarte bine punctate. Am aflat ce conține aerosolul eliberat de țigările electronice și care sunt elementele toxice cu impact negativ asupra sănătății și a mediului”, a afirmat Liuba Răzmeriță.

Totodată profesorii afirmă că mizează mult pe susținerea din partea societății deoarece mesajul lor se poate pierde după ce adolescenții ies pe poarta școlii.

 „Astăzi ca niciodată este nevoie și de o școlarizare a părinților despre daunele fumatului pentru a putea ajunge la adolescenți cu același set de informații pe care le dețin și profesorii. Din păcate școala nu mai poate să prevină de una singură fumatul și avem nevoie de sprijinul din partea familiei și a societății și de implicarea Guvernului. Sunt necesare activități în comun pentru a face față provocărilor”, a menționat Elena Căruță, psiholog la liceul „Mihail Sadoveanu” din municipiul Chișinău.

Fortificarea abilităților cadrelor didactice pentru promovarea unui viitor fără fumat va continua cu lansarea unui suport de curs despre daunele consumului de tutun și nicotină. Materialul va conține modele de lecții, precum și exemple pentru organizarea activităților despre daunele fumatului în rândurile adolescenților. Materialele vor ține cont de recomandările Organizației Mondiale a Sănătății pentru promovarea școlilor fără tutun și nicotină.


Comentarii
Comentează