Acasă

Centrul pentru politici și analize în sănătate

Împreună pentru un viitor fără fumat. Memorandum de înțelegere între Centrul PAS și Ministerul Educației și Cercetării

Împreună pentru un viitor fără fumat. Memorandum de înțelegere între Centrul PAS și Ministerul Educației și Cercetării

19.06.2024 17:14
1572
0 Comentarii

Centrul PAS a semnat un Memorandum de înțelegere cu Ministerul Educației și Cercetării pentru promovarea educației pentru sănătate privind riscurile consumului produselor din tutun și produselor conexe, în special a noilor produse din tutun și țigarete electronice. Documentul prevede valorificarea comportamentelor sănătoase prin reducerea expunerii la fumul de tutun, la aerosolul de produs din tutun sau de produs conex, precum și beneficiile neinițierii fumatului sau renunțării la fumat în rândurile adolescenților.

Părțile vor lucra împreună la realizarea proiectului „Viitorul fără tutun”, care are drept scop informarea și protejarea tinerilor de influențele negative ale industriei tutunului. Printre activitățile propuse în cadrul proiectului sunt organizarea sesiunilor de informare privind daunele fumatului, a campaniilor de informare și educare, la nivel național, privind riscurile asociate fumatului și promovarea unui stil de viață sănătos fără tutun și nicotină.

„Prevalența fumatului țigărilor electronice este în creștere, consecință a unei politici iresponsabile pe care a avut-o Guvernul în anii 2017-2018. Acum este foarte important de contracarat acest fenomen nu doar prin majorarea accizelor, dar inclusiv printr-o campanie potrivită de informare pentru a combate acele stereotipuri care au fost transmise și promovate de către industria tutunului în Republica Moldova în ultimii ani”, a menționat Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării.

Memorandumul va contribui, totodată, și la dezvoltarea abilităților profesorilor și adolescenților, în special la demontarea miturilor și falsurilor privind inofensivitatea țigaretelor electronice și tutunului încălzit care tot mai insistent este promovată de industria tutunului. Inițiatorii proiectului vor să contribuie și la responsabilizarea părinților pentru protejarea sănătății copiilor.

„Datele colectate la nivel mondial confirmă faptul că industria tutunului continuă să plaseze pe piață și să promoveze produse cu folosirea unor metode atractive pentru adolescenți. Pentru aceasta sunt elaborate produse și campanii de promovare axate pe obiceiurile tinerilor. Astăzi este important ca adolescenții, părinții și profesorii să cunoască aceste metode de marketing și să aibă un răspuns la provocările industriei tutunului”, a afirmat Sergiu Gherman, directorul Centrului PAS.

În cadrul proiectul „Viitorul fără fumat” vor fi organizate sesiuni de informare în școli și centrele prietenoase tinerilor, de asemenea vor fi pregătiți formatori din rândurile cadrelor didactice și specialiștilor în sănătate pentru promovarea unui stil de viață fără fumat. Totodată, va fi elaborat un ghid care să ajute tinerii să înțeleagă riscurile pentru sănătate provocate de consumul de tutun, compoziția chimică a diferitor tipuri de țigări și bolile pe care le provoacă, precum și capcanele utilizate de industria tutunului în promovarea produselor printre adolescenți și tineri. Proiectul „Viitorul fără fumat” se desfășoară în perioada aprilie-decembrie 2024 și este finanțat de Compania Națională de Asigurări în Medicină, din mijloacele Fondului măsurilor de profilaxie și prevenirea riscurilor de îmbolnăvire.

Raportul Global al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind tendințele prevalenței consumului de tutun, publicat în ianuarie 2024, arată că Republica Moldova este singura țară din Europa și una dintre cele șase țări din lume în care prevalența consumului de tutun este în creștere. Estimările pentru anul 2022 arată că prevalența consumului de tutun printre tineri, începând cu vârsta de 15 ani, a fost de 28,2% pentru ambele sexe. Tinerii sunt atrași acum atât țigările clasice, dar și de cele electronice și produsele din tutun încălzit.


Comentarii
Comentează