Acasă

Centrul pentru politici și analize în sănătate

Centrul PAS, un lider în impulsionarea reformelor pentru o societate sănătoasă și echitabilă

Centrul PAS, un lider în impulsionarea reformelor pentru o societate sănătoasă și echitabilă

10.04.2024 21:53
467
0 Comentarii

Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate a marcat marți, 9 aprilie, 25 de ani de la fondare.

Creat în anul 1999, Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate – Centrul PAS s-a lansat ca o inițiativă de dezvoltare a capacităților sistemului de sănătate, de advocacy, comunicare și mobilizare socială. În calitate de organizație neguvernamentala, independentă, apolitică și non-profit, Centrul PAS, în trecut Centrul Național pentru Informație Medicală "MedNet", a fost reorganizat în anul 2007 și a preluat inițiativele Alianței Internaționale Americane pentru Sănătate în domeniul controlului tuberculozei în Republica Moldova.

Inițiativa de formare a unui centru care să ofere asistență cadrelor medicale din Republica Moldova a fost susținută de Victor Vovc, profesor universitar USMF „N. Testemițanu”. Medicul Victor Vovc este președintele Consiliului de administrare al Centrului PAS.

„Eu am salutat de la început inițiativa unui grup de tineri care m-a abordat pentru lansarea unei asociații pentru familiarizarea medicilor cu noile tehnologii informaționale. Astăzi pot spune că anume acel început a stat la baza dotării instituțiilor medicale cu primele mostre de tehnică modernă. Odată îndeplinit acest obiectiv, Centrul PAS a trecut la abordarea reformelor din domeniul sănătății pentru dezvoltarea unui sistem de sănătate modern și echitabil”, a menționat Victor Vovc.

Pe parcursul anilor, Centrul PAS s-a dezvoltat și fortificat capacitățile organizaționale și umane. Grupul de inițiativă și-a extins domeniile de la instruire și abilitare a angajaților din sănătate și până la proiecte regionale în care instituția și-a asumat rolul de lider. Centrul PAS a realizat mai multe proiecte în domeniul sănătății publice, a participat la dezvoltarea capacităților de control al HIV/SIDA, tuberculozei, hepatitelor virale, transfuzia sângelui, îngrijirilor paliative, controlul tutunului, accesul la medicamentele și a implementat diferite proiecte de promovare a modului de viață sănătos.

„Centrul PAS își îndeplinește cu devotament misiunea de-a lungul anilor în impulsionarea reformelor pentru o societate mai sănătoasă și echitabilă. Astăzi ne bucurăm de respectul partenerilor, dar cea mai importantă este recunoștința din partea beneficiarilor care au simțit susținerea și dedicația noastră. Dincolo de politici, proiecte, studii și luări de poziție, ne propunem să rămânem în continuare o instituție care să promoveze inovația și profesionalismul, dialogul și transparența pentru fortificarea unei societăți democratice”, a declarat Sergiu Gherman, directorul Centrului PAS.

Profesionalismul, dedicația și înaltă calificare a echipei Centrului PAS au fost apreciate de mai mulți parteneri atât din țară, cât și de peste hotare. Printre aceștia sunt diferite organizații de stat și ale societății civile, cum ar fi Comisia parlamentară pentru protecție socială, sănătate și familie, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne, Organizația Mondială a Sănătății, USMF “Nicolae Testemițanu”, CNAM, ANSP și alte autorități publice și organizații ale societății civile din țară și de peste hotare.

Profesorul Adrian Belâi, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, a declarat că astăzi Republica Moldova are nevoie de experiența și dedicația unor instituții neguvernamentale care să ofere know-how sistemului de sănătate din țară.

„Prima mea interacțiune cu Centrul PAS a avut loc în anul 2010 în cadrul seminarelor Salzburg organizate pentru medici. Între timp am devenit lector al acestor seminare și vreau să menționez contribuția Centrului PAS la instruirea a sute de cadre medicale. Totodată este vizibil și consistent aportul echipei la îmbunătățirea sistemului și cadrului legal de răspuns la tuberculoză. Mai avem de lucru împreună la destigmatizarea persoanelor care trăiesc cu HIV, decriminalizarea consumului unor substanțe, reforma spitalicească și asistența farmaceutică”, a menționat Adrian Belâi.

Astăzi printre obiectivele Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate se regăsesc impulsionarea reformelor în sănătate pentru o societate mai sănătoasă și echitabilă, dezvoltarea unui mediu calitativ pentru instruirea specialiștilor din sănătate, precum și motivarea partenerilor pentru proiecte care să lucreze în beneficiul sistemului de sănătate și a beneficiarilor acestuia. Centrul PAS își propune să devină un lider în realizarea unor obiective care să impulsioneze procesul de reformare a sistemului de sănătate nu doar din țară, dar și din regiune.


Comentarii
Comentează