Acasă

Centrul pentru politici și analize în sănătate

Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS) și Ambasada Republicii Lituania în Republica Moldova anunță lansarea proiectului„ Sprijin pentru reformarea asistenței medicale primare (AMP) în Republica Moldova”

Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS) și Ambasada Republicii Lituania în Republica Moldova anunță lansarea proiectului„ Sprijin pentru reformarea asistenței medicale primare (AMP) în Republica Moldova”

07.10.2020 13:32
9618
0 Comentarii

Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS) anunță despre inițierea implementării proiectului „Sprijin pentru reformarea asistenței medicale primare (AMP) în Republica Moldova, în conformitate cu decizia adoptată de Comisia de Cooperare pentru Dezvoltare a Ambasadei Republicii Lituania în Republica Moldova, din 22 septembrie 2020. Proiectul are scopul de a acorda suport pentru dezvoltarea unui nou model de asistență medicală primară, în baza practicilor internaționale care și-au dovedit eficiența.

Asistența medicală primară reprezintă poarta de intrare a pacientului în sistemul medical, de aceea capacitatea de intervenție a asistenței medicale primare se răsfrânge asupra întregului sistem de sănătate, la toate nivelele. Asistența medicală primară (AMP) poate soluționa 80% din problemele de sănătate din orice societate, iar declanșarea pandemiei Covid-19 la nivel mondial a demonstrat importanța consolidării stringente a acestui sector.

În ultimii zece ani, Republica Moldova este afectată de o lipsă constantă a medicilor de familie, în special în mediul rural. Mecanismele financiare de stimulare a tinerilor specialiști nu au efectul scontat, iar emigrarea lor imediat după absolvirea studiilor generează pierderi importante a resurselor publice alocate pentru instruirea lor, dar și un gol de specialiști ce nu mai poate fi acoperit. Conform datelor oficiale ale ANSP (Agenția Națională de Sănătate Publică), din 2002 și până în 2019 sistemul a pierdut peste 450 de medici de familie, de la 2.136 de specialiști raportați în 2002, în 2019 au rămas numai 1.687, cu un grad de acoperire de 4,8 la 10.000 populație, iar numărul este în scădere constantă în ultimul deceniu.

Asistența financiară și tehnică acordată în ultimii 5 ani de către partenerii internaționali ai Republicii Moldova nu a influențat îmbunătățirea sistemică a asistenței medicale primare (AMP). Guvernul Republicii Moldova a demarat la începutul anului 2019 liberalizarea practicii medicului de familie, dar cu rezultate limitate.

Proiectul „Suport pentru reformarea asistenței medicale primare în Republica Moldova” prevede următoarele: elaborarea unor recomandări pentru reformarea asistenței medicale primare în baza practicilor internaționale care și-au demonstrat eficiența, care să contribuie la reorganizarea centrelor de asistență medicală primară cu statut juridic independent, elaborarea noilor principii de activitate care să stimuleze motivația, să asigure stabilitatea, autoreglementarea, responsabilitatea și principiile democratice.

Managerul acestui proiect va fi domnul Juozas Galdikas, profesor, doctor habilitat în medicină, ministru al sănătății din Republica Lituania (1996-1998), reprezentant al Republicii Lituania în Organizația Mondială a Sănătății în domeniul evaluării tehnologiilor și dispozitivelor medicale (2010-2014) și care a participat la mai multe proiecte internaționale.

Proiectul „Suport pentru reformarea asistenței medicale primare în Republica Moldova” este implementat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS) în cadrul Programului de cooperare pentru dezvoltare și promovare a democrației în Moldova în 2020, cu sprijinul financiar al Ambasadei Lituaniei în Moldova.

„Proiectul este finanțat în cadrul programului lituanian de cooperare pentru dezvoltare și promovare a democrației”.

Centrul PAS va veni cu actualizări despre acest proiect.


Comentarii
Comentează