Acasă

Centrul pentru politici și analize în sănătate

Sergiu Gherman: Ne concentrăm pe consolidarea parteneriatelor și pe creșterea implicării actorilor nestatali în guvernanța din domeniul sănătății

Sergiu Gherman: Ne concentrăm pe consolidarea parteneriatelor și pe creșterea implicării actorilor nestatali în guvernanța din domeniul sănătății

30.10.2024 14:41
399
0 Comentarii

Statele membre din regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății, reprezentante de delegații de rang înalt din domeniul sănătății precum și actori nestatali, au discutat la Copenhaga prioritățile din domeniul sănătății pentru Regiunea Europeană. Dialogurile au avut loc în cadrul celei de-a 74-a sesiune a Comitetului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa (RC74).

Sergiu Gherman, directorul Centrului PAS, a participat la sesiunile Comitetului Regional OMS Europa. În cadrul unui discurs din cadrul panelului dedicat actorilor nestatali, el a menționat rolul organizațiilor neguvernamentale în susținerea progreselor în domeniul sănătății și accesului echitabil la servicii de sănătate.

Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate are o colaborare semnificativă și continuă cu Organizația Mondială a Sănătății. Pe durata a 20 de ani am reușit să ne focusăm pe domenii-cheie ale reformei politicilor de sănătate, prevenirea bolilor, îmbunătățirea furnizării serviciilor de sănătate și abordarea provocărilor în sănătate nu doar în Republica Moldova, dar și în regiunea Europei de Est și Asiei Centrale. Ne-am concentrat pe implicarea organizațiilor nestatale în inițiative de sănătate publică alături de statele membre.

Centrul PAS, în calitate de organizație neguvernamentală expusă la nivel regional, a devenit în 25 de ani de la fondare un actor-cheie în consolidarea sistemului de sănătate în Republica Moldova și regiunea Europei de Est și Asiei Centrale. Am realizat peste 60 de proiecte și inițiative în domeniul politicilor, am implementat programe de sănătate, cercetare, campanii informaționale și media, activități de monitorizare, precum și parteneriate cu organizații locale și regionale.

De asemenea, Centrul PAS face parte din mai multe platforme create pentru a aborda provocările din domeniul sănătății publice, valorificând punctele forte ale diferitelor părți interesate, cum ar fi răspunsurile coordonate pentru a aborda TB, HIV și hepatita. Totodată am elaborat politici și advocacy, am colaborat în domeniul științei și tehnologiei, am formalizat rolul societății civile în domeniul sănătății și am promovat soluții inovatoare/digitale în activitățile de respectare a tratamentului și de monitorizare condusă de comunități pentru îmbunătățirea responsabilității eficienței serviciilor de sănătate (CLM).

De-a lungul anilor, Centrul PAS a efectuat diferite studii, analize și evaluări în Republica Moldova și în întreaga regiune a Europei de Est și Asiei Centrale, care au avut un impact semnificativ asupra politicilor de sănătate, au furnizat dovezi pentru modelarea legislației, au servit drept punct de referință pentru actualizarea politicilor și au îmbunătățit rezultatele în domeniul sănătății.

De exemplu, în Moldova, Centrul PAS a furnizat în anul 2011 date esențiale - analize-cheie, cum ar fi studiul privind rentabilitatea controlului tutunului – care au contribuit direct la aprobarea Legii privind controlul tutunului. În mod similar, analiza privind barierele de acces la serviciile de sănătate a scos la iveală inegalități în materie de îngrijire, ceea ce a determinat reforme pentru îmbunătățirea accesibilității acestora.

Studiul privind tratamentul cu suport video în Moldova a demonstrat economii semnificative de timp și de costuri pentru pacienții cu tuberculoză în comparație cu metodele tradiționale, deschizând calea pentru adoptarea acestei formule la nivel național.

Centrul PAS a implementat proiecte cu impact în regiunea Europei de Est și a Asiei Centrale

Evaluările CRG (implicarea comunității pentru respectarea drepturilor omului și promovarea egalității de gen în inițiativele de sănătate – n.t.) în țări precum Armenia și Kazahstan au promovat o colaborare mai strânsă între Programele Naționale de Răspuns la Tuberculoză și comunitățile afectate, conducând la planuri de acțiune naționale cu costuri calculate și la o mai bună monitorizare a cazurilor.

Analiza parcursului pacientului a identificat obstacolele în calea îngrijirii în Belarus și Kazahstan, fapt ce a determinat îmbunătățirea strategiilor de identificare a cazurilor și a capacităților de diagnosticare.

Aceste studii au fost esențiale în activitatea de advocacy, creând oportunități care nu doar că răspund nevoilor imediate, dar stabilesc și îmbunătățiri sistemice de durată care  consolidează capacitățile locale și orientează răspunsurile de sănătate în regiune.

În parteneriat cu OMS și alte OSC-uri, Centrul PAS a implementat proiecte cu impact în întreaga regiune a Europei de Est și a Asiei Centrale care au abordat provocările TB și HIV. Un exemplu notabil este reprezentat de programele TB-REP implementate în perioada 2016-2021, finanțate de Fondul Global și concepute în comun cu OMS pentru a asigura alinierea la Strategia End TB și la prioritățile regionale de sănătate, în care Centrul PAS a activat în calitate de recipient principal, iar OMS Europa a fost sub-recipient. Aceste programe, implementate în 11 țări, au urmărit să dezvolte și să pună în aplicare modele de îngrijire a persoanelor cu TB centrate pe oameni pentru a transforma răspunsurile regionale la TB.

TB-REP 1 s-a axat pe replicarea modelelor de îngrijire eficiente, centrate pe oameni, prin sprijinirea dialogurilor politice la nivel înalt, consolidarea capacităților, promovarea finanțării durabile. Țările au primit asistență adaptată pentru a elabora și pune în aplicare foi de parcurs pentru controlul tuberculozei, în timp ce colaborarea între țări a promovat alinierea politicilor și schimbul de cunoștințe.

Pornind de la această bază, TB-REP 2 a extins accentul, angajând comunitățile și societatea civilă pentru a îmbunătăți rezultatele depistării și îngrijirii TB. Această fază a acordat prioritate îngrijirii integrate, centrate pe oameni, în special pentru populațiile-cheie care se confruntă cu cele mai mari poveri în tuberculoză. Proiectele au implicat o gamă largă de parteneri la nivel regional, precum OMS Europa, Tuberculosis Europe Coalition, TB People și Global TB Caucus, precum și la nivel național: Ministerele Sănătății, PNRT, societatea civilă și organizațiile comunităților afectate.

Aceste inițiative au ilustrat modul în care colaborarea structurată poate reduce incidența și mortalitatea prin tuberculoză, poate avansa reformele politice și garanta că modelele de îngrijire sunt eficiente și durabile. Formula de parteneriat a subliniat rolurile specifice: OMS a oferit îndrumare tehnică, iar Centrul PAS a condus implementarea pe teren. Structurile de guvernanță partajate, inclusiv comitetele directoare și reuniunile periodice de coordonare, au contribuit la orientarea deciziilor proiectului și la menținerea responsabilității.

Am reușit împreună să producem schimbări pozitive în sănătate

Un alt proiect în curs de desfășurare este axat pe susținerea serviciilor HIV pentru grupurile vulnerabile din regiunea Europei de Est și Asiei Centrale și este finanțat, de asemenea, de Fondul Global prin intermediul Alianței pentru sănătate publică din Ucraina. Noi colaborăm pentru a integra autotestarea HIV și testarea la nivel comunitar în politicile naționale, în conformitate cu cele mai recente recomandări ale OMS. Această abordare urmărește să elimine barierele din calea serviciilor pentru populațiile-cheie și să promoveze servicii durabile.

Sub conducerea Fundației KNCV, OMS Europa și Centrul PAS au solicitat finanțare USAID pentru proiectul Abordări regionale pentru eradicarea tuberculozei (RAFET) în cinci țări din Asia Centrală: Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan. Acest proiect a început în octombrie și are ca scop îmbunătățirea colaborării regionale și consolidarea capacității tehnice la nivel de țară prin dezvoltarea unei platforme care împărtășește experiențe, bune practici și modele eficiente.

În plus, avem o colaborare strânsă cu OMS și alte entități nestatale în cadrul granturilor naționale în Moldova pentru a sprijini programele naționale pentru TB și HIV.

Din aceste proiecte au reieșit mai multe lecții-cheie. În primul rând, o comunicare deschisă, consecventă și încrederea reciprocă sunt esențiale - nu doar în cadrul OMS, ci între toți partenerii. Colaborarea cu diverși parteneri - de la agenții guvernamentale la societatea civilă și organizații internaționale - ne-a arătat puterea incluziunii și importanța valorizării expertizei fiecărui partener.

În al doilea rând, este esențial să se definească clar rolurile și să se stabilească o guvernanță comună, întrucât reuniunile periodice și responsabilitatea comună consolidează structurile de colaborare.

În al treilea rând, implicarea statelor membre este esențială. Prin elaborarea în comun a planurilor de promovare, țările își pot alinia politicile și finanțarea la obiectivele OMS, amplificându-și astfel impactul. Parteneriatele de finanțare durabile și stabilirea coordonată a agendei sunt esențiale pentru menținerea unui sprijin consistent și adaptarea la provocările în materie de sănătate în continuă evoluție. În plus, canalele clare de accesare a oportunităților de finanțare pot face o diferență semnificativă, prin înțelegerea modului de a conecta în mod eficient nevoile cu sursele de finanțare pentru un impact pe termen lung asupra sănătății.

Prin focusarea pe transparență, comunicare permanentă și responsabilitate partajată, am reușit să determinăm împreună schimbări pozitive care îmbunătățesc rezultatele în materie de sănătate în întreaga regiune a Europei de Est și Asiei Centrale.

Ne angajăm să extindem serviciile de sănătate pentru un răspuns rapid în situații de criză

Pentru viitor, ne concentrăm pe consolidarea parteneriatelor și pe creșterea implicării actorilor nestatali în guvernanța din domeniul sănătății. Aceasta înseamnă crearea mai multor platforme pentru participarea actorilor nestatali la procesul decizional și de cadre pentru a asigura că intervențiile sunt adaptate la nevoile locale.

Ne angajăm, de asemenea, să extindem serviciile de sănătate pentru un răspuns rapid în situații de criză și să consolidăm sistemele de sănătate publică, în special în zonele defavorizate, construind în același timp reziliența prin parteneriate cu sectorul privat pentru a sprijini finanțarea inovatoare.

Promovarea echității în sănătate și a justiției sociale este o altă prioritate, în care actorii nestatali joacă un rol esențial în abordarea determinanților sociali ai sănătății și în ghidarea intervențiilor direcționate.

În plus, prin valorificarea instrumentelor digitale de sănătate și abordarea impactului schimbărilor climatice asupra sănătății, putem promova acoperirea universală a sănătății și extinderea serviciilor esențiale către comunitățile marginalizate.

Cu sprijinul advocacy-ului condus de actori nestatali, vom sprijini statele membre să adopte politici aliniate la Organizației Mondiale a Sănătății, care pun accentul pe echitate în sănătate și accesul pentru toți.


Comentarii
Comentează