Acasă

Centrul pentru politici și analize în sănătate

„Viitorul fără fumat”, un nou proiect al Centrului PAS pentru reducerea daunelor fumatului în rândurile adolescenților și tinerilor

„Viitorul fără fumat”, un nou proiect al Centrului PAS pentru reducerea daunelor fumatului în rândurile adolescenților și tinerilor

31.05.2024 13:29
535
0 Comentarii

Republica Moldova este singura țară din Europa și una dintre cele șase țări ale lumii în care consumul de tutun este în creștere. Potrivit Raportului Global al Organizației Mondiale a Sănătății privind tendințele consumului de tutun, publicat în ianuarie 2024, industria tutunului continuă să manipuleze factorii de decizie și decidenții politici pentru a-și spori vânzările, concentrându-și atenția către tineri și copii. Prognozele arată că până în anul 2030 prevalența consumului de articole din tutun va crește până la 27,9 la sută din populația generală, față de 22 la sută cât era în anul 2000.

Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate a lansat proiectul „Viitorul fără fumat” care își propune să informeze adolescenții și tinerii despre daunele tutunului și să-i protejeze de influențele negative ale industriei tutunului. În cadrul activităților, două sute de profesori vor fi instruiți cum să le vorbească elevilor despre pericolul fumatului indiferent de forma țigărilor. Totodată, Centrul PAS va pregăti mai mulți profesioniști din domeniul sănătății publice pentru promovarea unui viitor fără fumat în rândurile tinerilor.

Adolescenții reprezintă grupul cu cel mai mare grad de vulnerabilitate în raport cu tehnicile de persuasiune utilizate de industria tutunului. Aceștia sunt afectați și de presiunea din partea unor colegi sau prieteni care au ales să fumeze. În acest context, proiectele de alfabetizare în domeniul sănătății focusate pe tineri pot avea un rol determinant în amânarea deciziei de a începe fumatul sau de a grăbi renunțarea la fumat”, afirmă Elena Cioina, coordonatoarea de proiecte media a Centrului PAS.

În cadrul proiectul „Viitorul fără fumat” va fi editat un ghid care să ajute tinerii să înțeleagă riscurile pentru sănătate provocate de consumul de tutun, compoziția chimică a diferitor tipuri de țigări și bolile pe care le provoacă, precum și capcanele utilizate de industria tutunului în promovarea produselor printre adolescenți și tineri. Totodată vor fi organizate sesiuni de informare în școli și centrele prietenoase tinerilor pentru promovarea unui stil de viață fără fumat.

Organizația Mondială a Sănătății a dedicat anul acesta Ziua Mondială fără Tutun protejării copiilor de interferența industriei tutunului. Estimările pentru anul 2022 arată că prevalența consumului de tutun printre tineri, începând cu vârsta de 15 ani, a fost de 28,2% pentru ambele sexe. Tinerii sunt atrași acum de țigările clasice, dar și de cele electronice și produsele din tutun încălzit.

Proiectul „Viitorul fără fumat” continuă activitățile lansate anterior de Centrul PAS care deține o experiență bogată în elaborarea și punerea în practică a mai multor inițiative privind controlul tutunului și promovarea unui stil de viață fără tutun. Proiectul „Viitorul fără fumat” este finanțat de Compania Națională de Asigurări în Medicină în cadrul proiectelor pentru profilaxia și prevenirea riscurilor de îmbolnăvire.

Sursa Foto: Samuel Ramos, Unsplash


Comentarii
Comentează