Acasă

Center For Health Policies and Studies

„Dincolo de aparențe” - o campanie de promovare a drepturilor lucrătorilor sexuali

„Dincolo de aparențe” - o campanie de promovare a drepturilor lucrătorilor sexuali

6/15/2022 2:23 PM
3433
0 Comentarii

Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS) lansează, cu suportul UNAIDS Moldova, Programul Comun al ONU privind HIV/SIDA și UNFPA Moldova, Fondul ONU pentru Populație, în cadrul Planului comun ONU privind SIDA, campania de conștientizare a drepturilor lucrătorilor sexuali „Dincolo de aparențe”. Prin intermediul campaniei, organizația își propune să promoveze o altă latură a ceea ce se obișnuiește cu aversiune să fie descris ca și prostituție.

Nevoia de servicii sexuale și oferirea acestora, contra plată, a existat de secole, iar femeile și bărbații care au ales această cale ascund în spatele lor drame legate de abuz fizic și emoțional, lipsa de protecție, de dragoste, de încredere. În timp ce în Republica Moldova problema sexului plătit este ascunsă sub preș, țările dezvoltate aplică diverse mecanisme de protecție financiară: acestor lucrători li se oferă cursuri de dezvoltare și școlarizare, iar în baza lor își pot găsi un loc de muncă. La noi, prostituția a rămas ilegală și statul nu știe să facă nimic altceva decât să-i târască pe acești oameni în secțiile de poliție, iar serviciile esențiale, precum cele sociale și de sănătate, rămân închise pentru ei. Acest lucru trebuie schimbat în primul rând prin conștientizare.

Campania  „Dincolo de aparențe” va reflecta poveștile umane ale lucrătorilor sexuali, cu păstrarea anonimatului. Aceste istorii ne vor ajuta să vedem oameni, dincolo de etichete. Ne vor ajuta să înțelegem de ce practicarea sexului plătit a ajuns singura soluție pentru multe persoane din categorii vulnerabile din Moldova, ce înseamnă, de fapt, să faci o astfel de muncă și cum putem, împreună, să creăm o societate mai tolerantă, dar și mai responsabilă în raport cu lucrătorii sexuali. Căci ei merită servicii medicale și sociale, la fel ca fiecare dintre noi. Merită să obțină educație, suport psihologic și să fie reintegrați în comunitate prin oferirea de posturi de muncă bine plătite, decente și care să asigure o satisfacție emoțională.

Prevenirea și conștientizarea

Ala Iațco, președintele Uniunii pentru Echitate și Sănătate din Bălți, organizație care prestează servicii de prevenire și profilaxie a infecției HIV/SIDA, inclusiv acestei comunități, a vorbit despre necesitatea reducerii nivelului de stigmă și discriminare.

„Eu nu cred că noi putem reuși să oprim acest fenomen, iar situația noastră nu ne permite ca noi să dezvoltăm în timp scurt proiecte de reinserție socială, alternative economice și profesionale pentru aceste grupuri. De aceea, scopul nostru este în primul rând prevenirea. Cei care practică sexul comercial trebuie să înțeleagă că este o practică dificilă care nu asigură independență financiară”, afirmă Ala Iațco. În al doilea rând, specialista crede că este important ca oamenii să recunoască existența problemei, deoarece acest proces nu poate fi oprit.

 „Ce ne stă în putință este să reducem riscurile sociale, de sănătate, juridice, economice etc. Dar ca să putem face asta, trebuie să ne detașăm de prejudecăți. Aceste persoane au nevoie să meargă la psiholog, la asistentul social, la ginecolog etc. Ele nu trebuie să se teamă. Din păcate, totul începe de la vârste fragede, când persoanele sunt prea vulnerabile ca să se poată apăra împotriva abuzurilor, căci de fiecare dată totul pornește de la insuficiență emoțională, respect, înțelegere. Sunt circumstanțe care nu puteau fi schimbate de către aceste persoane. Lucrătorii sexuali singuri se auto-învinovățesc; ei nu au puterea, dar nici cunoștințele necesare pentru a-și apăra drepturile, iar schimbarea acestei percepții greșite este un alt obiectiv al acestei campanii”, a explicat președinta Uniunii pentru Echitate și Sănătate.

Șefa Direcției politici de asigurare a egalității dintre femei și bărbați din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Lilia Pascal, a făcut referire la raportul național periodic cu privire la implementarea prevederilor asupra eliminării tuturor formelor de discriminare față de femei. „[Convenția privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor] a fost ratificată de Republica Moldova în anul 1994. Noi am primit recomandări concrete din partea comitetului specializat de a decriminaliza norma din cadrul legislativ național și de a nu pedepsi persoanele care practică sexul comercial, nici administrativ, nici altfel, ci de a le oferi programe pentru reeducare, de a obține o nouă profesie și noi locuri de muncă. Desigur că aceste abordări sunt noi pentru Republica Moldova, de aceea această campanie vine să-i ajute pe cei care lucrează în domeniul elaborării politicilor, pe cei care lucrează cu aceste categorii”, a menționat Lilia Pascal. Ea a subliniat că în soluționarea acestei probleme trebuie să fie implicați reprezentanți din mai multe sectoare pe lângă cel de sănătate, cum ar fi ordinea publică, inspectoratele de muncă etc.

20% dintre femeile care practică prostituția încearcă să iasă din acest cerc vicios 

Svetlana Doltu, directoarea Centrului de Sănătate și Dezvoltare Comunitară AFI: Act for Involvement menționează că lipsa de mecanisme sociale de protecție le determină pe persoanele fără studii și fără posibilități de a obține alte venituri, să-și vândă propriul corp, în încercarea de a-și rezolva anumite probleme sociale și financiare.

„Acest lucru ne vorbește tocmai despre inconsistența, insuficiența serviciilor de suport social la nivel de localitate. Căci autoritățile publice locale sunt parte a acestui mecanism de suport comunitar de care ar putea să beneficieze fiecare persoană vulnerabilă. Scopul [campaniei] este de a crește gradul de conștientizare al autorităților, căci discutăm despre servicii medicale, sociale, poliție care interacționează cu aceste grupuri, pentru suport, nu pentru a le discrimina”, a spus Svetlana Doltu.

La rândul său, Svetlana Plămădeală, Country manager UNAIDS, a atras atenția că acest subiect trebuie discutat deschis din mai multe perspective, căci acești lucrători trec prin fenomene dure de violență, de traumă: „Ei, la rândul lor, au copii, iar copiii învață din modele. Este foarte important să încercăm să abordăm multidimensional această problemă: și economic, și din punctul de vedere al sănătății publice, și social”. Svetlana Plămădeală a menționat că în multe țări există deja programe de suplimente financiare, astfel ca aceste persoane să poată să învețe o profesie sau sunt susținute prin diverse beneficii.

„Datele arată că aproximativ 20% dintre persoanele [care practică sexul comercial] încearcă să iasă din acest cerc vicios. Acest indicator este foarte important. Din istoriile pe care eu le cunosc, ele nu realizează că există alternative. De aceea, este important să ajungem la această comunitate și să le arătăm că sunt și alte soluții de a exista”, a punctat reprezentanta în Moldova a UNAIDS.

De mai mulți ani, în Republica Moldova sunt dezvoltate servicii de reducere a riscurilor, de protecție împotriva HIV/SIDA, de asistență contra violenței fizice și sexuale, contra traficului de ființe umane - toate dezvoltate de organizații non-guvernamentale. Această rețea de organizații reprezintă - datorită experienței și know-how-ului, un mediu valoros pentru atingerea obiectivelor acestei campanii.

În Republica Moldova se estimează că sunt, potrivit datelor din anul 2018, 15 mii 800 de lucrători ai sexului comercial. Dintre aceștia, aproximativ 2,7% au și statut de persoane care trăiesc cu HIV/SIDA. Statisticile mai arată că respingerea și discriminarea acestei comunități de către populație este covârșitoare. 88% dintre oameni nu ar vrea să trăiască în preajmă cu persoane care practică sexul comercial.

Potrivit documentului „Cadrul de Parteneriat ONU - Republica Moldova pentru Dezvoltare Durabilă 2018-2022” cu stigmatizarea, excluziunea socială și discriminarea se confruntă, printre alte categorii, lucrătorii sexului comercial, persoanele care îşi injectează droguri (PCID), acestea fiind bariere în calea accesului lor efectiv la servicii de sănătate și sociale. Obiectivele de dezvoltare durabilă prevăd că până în 2030 să fie asigurată abilitarea și promovarea incluziunii sociale, economice și politice a tuturor persoanelor, indiferent de vârstă, sex, dizabilitate, rasă, etnie, origine, religie sau statut economic ori de altă natură, precum și asigurate oportunități egale și reducerea inegalității rezultatelor, inclusiv prin eliminarea legilor, politicilor și practicilor discriminatorii, și promovarea legislației, politicilor și acțiunilor corespunzătoare în acest sens.

Această campanie este desfășurată de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) în Republica Moldova. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod neapărat poziția UNFPA.

Sursa: SanatateInfo.md


Comments
Add new comment