Acasă

Centrul pentru politici și analize în sănătate

În premieră pentru Moldova, cetățenii vor fi implicați într-un experiment social de  monitorizare a performanței spitalelor publice

În premieră pentru Moldova, cetățenii vor fi implicați într-un experiment social de monitorizare a performanței spitalelor publice

13.02.2017 11:41
10699
0 Comentarii

În ziua de 8 februarie curent, în incinta Ministerului Sănătății, a avut loc o ședință de lucru cu reprezentanții mai multor autorități publice și societății civile din domeniul sănătății la care au fost discutate instrumentele propuse pentru experimentul social de implicare a cetățenilor în monitorizarea performanței spitalelor publice.

Discuțiile din cadrul ședinței au fost focusate pe mai multe instrumente de responsabilitate socială asociate promovării participării cetățenilor în monitorizarea performanței asistenței medicale spitalicești. Unul din instrumentele propuse este informarea mai bună a populației despre rezultatul de performanță al spitalului și compararea acestuia cu alte spitale de același nivel. Astfel, au fost analizați o serie de indicatori în baza cărora va fi elaborată o Fișă de informare privind performanța pentru 55 de spitale publice.

Totodată, participații la ședință au discutat despre modalitatea de elaborare a fișei informative ce va include date despre performanța spitalului și care va fi distribuită populației din 9 raioane ca parte a unui experiment social privind implicarea cetățenilor. Prin aceasta se urmărește creșterea nivelului de cunoaștere și capacității beneficiarilor de a lua decizii informate privind spitalul în care sunt tratați. Un alt instrument al experimentului social ține de realizarea sondajelor, printre pacienți, la externare din spital. Toate aceste activități se planifică a fi realizate în 9 raioane de intervenție și comparate cu alte 9 raioane de control. Diferența dintre raioanele de intervenție și cele de control este că în cele de control vor fi realizate doar sondaje la externarea pacienților din spital, astfel că se va putea observa impactul informării (fișa informativă) fiecărui cetățean despre spitalul din zona de reședință a acestuia.

De asemenea, responsabilii întruniți la ședință au propus ca strategia de selecție a raioanelor, pentru realizarea experimentul social să fie alienată la Concepția Reformei Spitalelor în Republica Moldova care a fost discutată Guvern http://www.gov.md/ro/content/reforma-spitaliceasca-discutata-la-guvern

La ședința prezidată de Viceministrul Oleg Creciun au participat responsabili de asistența spitalicească din cadrul Ministerului Sănătății, Consilierul Prim-ministrului pe probleme sociale, reprezentanți ai Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, USMF Nicolae Testemițanu, Centrului Național de Management în Sănătate, Centrului Național de Sănătate Publică, secției sănătate a Primăriei mun. Chișinău, șeful secției sănătate a Primăriei mun. Bălți, directorii Institutului de Medicină Urgentă și spitalelor raionale Orhei și Nisporeni, precum și reprezentanți ai Băncii Mondiale, Organizației Mondiale a Sănătății și Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei. Acest experiment social de monitorizare participativă a performanței spitalelor publice este parte a mai multor activități din cadrul proiectului ”Promovarea responsabilității sociale participative pentru un sistem de sănătate performant”, implementat de către Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS)  în baza Acordului de grant nr.TF018162, din 23 noiembrie 2016, semnat cu Banca Mondială.

În Republica Moldova există 35 de spitale în raioane, 10 municipale și 15 republicane, dintre care 55 de spitale sunt multiprofil, iar 5 sunt de profil psihiatric, narcologic și ftiziatric. Anual, în spitalele multiprofil sunt tratați peste 500.000 pacienți, dintre care peste 260.000 în spitalele raionale, peste 120.000 în spitalele municipale și peste 150.000 în cele republicane.


Comentarii
Comentează