Acasă

Centrul pentru politici și analize în sănătate

Șapte televiziuni regionale le-au vorbit oamenilor despre importanța vaccinării împotriva Covid-19, în cadrul unei campanii de informare, organizată de Centrul PAS

Șapte televiziuni regionale le-au vorbit oamenilor despre importanța vaccinării împotriva Covid-19, în cadrul unei campanii de informare, organizată de Centrul PAS

19.05.2022 10:48
2850
0 Comentarii

Șapte televiziuni regionale din Republica Moldova au organizat emisiuni despre importanța vaccinării împotriva Covid-19, în cadrul unei campanii de informare pe această temă, în perioada noiembrie-decembrie 2021, februarie-martie 2022. Scopul acestei campanii a fost informarea populației locale, dar și a persoanelor din grupurile vulnerabile – pacienți, apropiații acestora, lucrători medicali și sociali despre rolul imunizării împotriva Covid-19.

În campania de informare au fost implicate televiziunile locale din raionele Basarabeasca, Șoldănești, Căușeni, Nisporeni, Drochia și două televiziuni din Autonomia Găgăuză. Toate au realizat câte una sau două emisiuni tematice și au difuzat pe parcursul a cel puțin două săptămâni spoturi video despre imunizarea împotriva Covid-19, oferite de Centrul PAS.

Televiziunile au fost ajutate în realizarea emisiunilor de un jurnalist, cu o bogată experiență în abordarea subiectelor din sănătate și realizarea emisiunilor din acest domeniu.

Jurnaliștii locali au primit un set de materiale informative despre Covid-19 și au avut posibilitatea să participe la o serie de traininguri organizate pentru ONG-uri pe subiectul promovării vaccinării.

Astfel, pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie 2021 au fost difuzate 8 emisiuni tematice cu durata de 20-25 de minute fiecare. La emisiunile jurnaliștilor din raioane au fost invitați medici, au fost prezentate istorii ale oamenilor care au suportat infecția cu COVID, au fost realizate chestionări expres în stradă.

Toate emisiunile au fost difuzate de două ori pe zi, seara și dimineața, pentru a putea fi fi privite de un auditoriu cât mai larg. Acțiunile de evaluare, desfășurate în raioane de către jurnalistul coordonator (focus-grupuri, interviuri cu lucrători medicali etc.), au demonstrat că emisiunile televizate nu au rămas neobservate de locuitorii  raioanelor și au convins multă lume să se vaccineze.

Colaborarea cu televiziunile raionale a continuat și în acest an. Nu toate, însă, și-au dorit participarea la campania de informare pro-vaccinare, astfel că, în locul canalului Impuls TV din Șoldănești, a fost selectat TV Prim din Glodeni. La fel ca și în prima etapă a campaniei, au fost realizate 8 emisiuni tematice și difuzate împreună cu spoturile video corespunzătoare.  De asemenea, la emisiuni au participat medici-specialiști, însă  o atenție sporită a fost acordată istoriilor de viață care le-au oferit telespectatorilor posibilitatea să compare situațiile în care s-au aflat persoanele vaccinate și cele nevaccinate, pentru a decide ce opțiune aleg.

Jurnaliștii din raioane, antrenați la producerea emisiunilor, și-au exprimat recunoștința pentru oportunitatea oferită de a aborda o problemă importantă pentru societate și de a acumula ei înșiși cunoștințe și experiențe. Colaborarea Centrului PAS cu mijloacele mass-media raionale durează de mai mulți ani și asigură răspândirea informației importante despre sănătate printre oamenii din sate și orașele mici.

 

 

 

 

 

 

În aceeași campanie, mai multe organizații neguvernamentale, implicate în acțiuni de răspuns la tuberculoză, au distribuit pliante informaționale despre miturile legate de imunizarea împotriva COVID-19. Acestea au conținut mesaje precum: „Adevăr versus mituri despre vaccinare”, „Cum ții o discuție despre vaccinare”, „Tuberculoza și COVID-19” etc. 

Atât campania de informare despre importanța vaccinării împotriva Covid-19, cât și activitățile ONG-urilor sunt parte componentă a activităților proiectului: „Fortificarea controlului tuberculozei și reducerea mortalității prin SIDA în Republica Moldova”, implementat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate.


Comentarii
Comentează