Acasă

Центр политики и исследований в здравоохранении

Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate a lansat campania de informare „TU, ce știi despre FICATUL TĂU?”

Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate a lansat campania de informare „TU, ce știi despre FICATUL TĂU?”

30.05.2025 14:28
211
0 Comentarii

Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate a lansat campania de informare „TU, ce știi despre FICATUL TĂU?”. Inițiativa include mai multe activități pentru promovarea testării, vaccinării și tratamentului împotriva hepatitelor virale B și C. Campaniaface parte din proiectul "Hepatita în Focus: prevenire și conștientizare pentru un viitor sănătos" finanțat din Fondul Măsurilor de Profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Activitățile de informare se vor desfășura în 92 de localități din șapte raioane cu cea mai mare prevalență a hepatitelor cronice: Râșcani, Drochia, Telenești, Călărași, Căușeni, Cimișlia și Basarabeasca. Totodată, vor beneficia de activități de informare din cadrul proiectului și persoanele cu risc sporit de infectare din Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, cadrele medicale și organizațiile societății civile care lucrează cu persoane din grupuri vulnerabile.

Hepatitele virale B și C sunt responsabile pentru dezvoltarea bolilor hepatice grave cum ar fi ciroza și cancerul hepatic. În anul 2024, în Republica Moldova erau înregistrate 51.784de persoane cu hepatită cronică și 5.182cu ciroză hepatică. Hepatitele virale cronice B reprezintă peste 60 la sută din totalul cazurilor de hepatită cronică, iar numărul lor a crescut de patru ori în ultimii trei ani.

„Hepatitele virale reprezintă o povară majoră pentru sistemul de sănătate. Deoarece evoluează, de cele mai multe ori, asimptomatic, acestea nu sunt depistate la timp, ajung să devină cronice și pot duce la complicații grave, precum ciroza sau cancerul hepatic. Este esențial ca populația să cunoască metodele de prevenire a infecției și momentele în care trebuie să se adreseze medicului. Ministerul Sănătății depune eforturi semnificative pentru asigurarea testării, vaccinării și tratamentului gratuit al pacienților cu hepatite virale B, C și D”, a menționatDorina Florea, șefa Serviciului Programe Naționale de la Ministerul Sănătății.

Campania de informare și conștientizare „TU, ce știi despre FICATUL TĂU?” a început cu instruirea a 17 medici specialiști din raioanele cu cel mai mare număr de bolnavi de hepatită cronică. Aceștia au fost pregătiți de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate în parteneriat cu Agenția Națională de Sănătate Publică și Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. Medicii și-au consolidat cunoștințele despre căile și factorii de transmitere, manifestările clinice ale hepatitelor virale, dar și importanța testării, vaccinării și tratamentului hepatitelor.

„Un element-cheie în combaterea hepatitelor virale îl reprezintă creșterea gradului de informare și conștientizare atât în rândul populației generale, cât și al persoanelor cu risc sporit de infectare. Centrul PAS și-a propus să ajungă în cât mai multe comunități pentru a promova testarea, vaccinarea și accesul la tratamentele disponibile astăzi gratuit în Republica Moldova. În același timp, ne angajăm să contribuim la reducerea stigmatizării asociate acestor infecții, pentru a încuraja cât mai multe persoane să se testeze și să beneficieze de tratament în condiții de siguranță și demnitate”, a menționat Sergiu Gherman, directorul Centrului PAS.

În ultimii 30 de ani, incidența hepatitei B acute a scăzut de peste o sută de ori: de la 25,55 cazuri la o sută de mii de populație în anul 1997, la 0,20 cazuri la o sută de mii de populație în anul 2024. Acest fapt se datorează programului de imunizare împotriva hepatitei B. Reduceri importante a incidenței cazurilor acute au avut loc și la hepatitele C și D.

În ciuda progreselor semnificative în reducerea cazurilor de hepatită virală acută B și C, prevalența formelor cronice continuă să crească și rămâne o povară majoră pentru sistemul de sănătate. Campania „TU, ce știi despre FICATUL TĂU?” își propune să încurajeze cetățenii să se testeze pentru hepatite, astfel încât să își cunoască statutul și, în funcție de rezultat, să poată beneficia fie de vaccinare, fie de tratament recomandat de medicul specialist.

„În proiectele anterioare, când promovam testarea la hepatite, cineva m-a întrebat: „De ce să ne informăm, dacă oricum nu există tratament? Care mai este rostul testării?”. Astăzi, am ajuns în punctul în care tratamentul există și este păcat ca persoanele care suferă de o formă de hepatită să nu beneficieze de el, doar pentru că nu-și cunosc statutul. Îmi doresc ca fiecare cetățean să știe că există testare gratuită pentru hepatite, vaccin împotriva hepatitei B și tratament. Dar, mai presus de toate, să știe că există speranță”, a menționat Lucia Pîrțînă, vicedirectoarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”,

„În prezent, dispunem de instrumente eficiente și accesibile pentru eliminarea hepatitei virale C și pentru reducerea impactului hepatitei virale B asupra sănătății. Ne bucură faptul că există tot mai multe resurse dedicate prevenirii hepatitelor, prin informarea populației cu privire la măsurile de prevenție, testare, vaccinare și tratament. Avem însă nevoie de o implicare mai activă din partea tuturor actorilor implicați, atât la nivel național, cât și local, pentru a consolida eforturile de combatere a acestor infecții”, a adăugat Silvia Stratulat, șefă de Direcției supraveghere epidemiologică HIV și HV, ANSP.

Campania „TU, ce știi despre FICATUL TĂU?” se va desfășura atât offline, cât și online. În afara sesiunilor de informare organizate în sate și orașe, aceasta va fi susținută și pe Internet de spoturi informaționale despre hepatite, articole și emisiuni la posturi de televiziune cu prezența medicilor infecționiști și a hepatologilor.

Republica Moldova a implementat mai multe politici și măsuri de prevenire, depistare precoce și tratament antiviral al hepatitei virale B, C și D. Accesul universal la diagnosticul și tratamentul hepatitei virale este asigurat tuturor persoanelor cu sau fără asigurare medicală și sunt achiziționate din resursele bugetului de stat.


Комментарии
Добавить комментарий