Acasă

Центр политики и исследований в здравоохранении

Centrul PAS continuă informarea tinerilor despre daunele fumatului prin lansarea unui nou proiect „Viitorul fără fumat”, finanțat de CNAM

Centrul PAS continuă informarea tinerilor despre daunele fumatului prin lansarea unui nou proiect „Viitorul fără fumat”, finanțat de CNAM

18.04.2024 16:51
1714
0 Comentarii

Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate lansează un nou proiect focusat pe informarea tinerilor despre daunele tutunului și protejarea acestora de influențele negative ale industriei tutunului. Centrul PAS are o experiență bogată în elaborarea și punerea în practică a mai multor inițiative privind controlul tutunului și promovarea unui stil de viață fără tutun.

Proiectul „Viitorul fără fumat” continuă activitățile lansate anterior de Centrul PAS și se concentrează pe creșterea gradului de educație și conștientizare a nocivității consumului de tutun în rândurile tinerilor. Totodată, activitățile vor cuprinde mai multe instruiri pentru dezvoltarea capacităților și abilităților de informare ale cadrelor didactice și profesioniștilor din domeniul sănătății în promovarea unui viitor fără fumat.

„Republica Moldova a ratificat Convenția Cadru a OMS privind Controlul Tutunului, ceea ce înseamnă că factorii de decizie trebuie să-și asume angajamentele pentru protejarea cetățenilor de daunele fumatului și de influențele nocive ale intereselor comerciale. Prin activitățile din cadrul proiectului „Viitorul fără fumat” ne propunem să promovăm sănătatea în rândurile tinerilor care rămân un grup foarte vulnerabil la promovarea agresivă a fumatului de către industria tutunului”, a declarat Sergiu Gherman, directorul Centrului PAS.

Raportul Global al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind tendințele prevalenței consumului de tutun, publicat în ianuarie 2024, arată că Republica Moldova este singura țară din Europa și una dintre cele șase țări din lume în care prevalența consumului de tutun este în creștere. Estimările pentru anul 2022 arată că prevalența consumului de tutun printre tineri, începând cu vârsta de 15 ani, a fost de 28,2% pentru ambele sexe. Tinerii sunt atrași acum atât de țigările clasice, dar și de cele electronice și produsele din tutun încălzit.

„Datele alarmante cu care operează astăzi Organizația Mondială a Sănătății ne vorbesc despre nevoia de a interveni prompt pentru a reduce din riscurile asupra sănătății tinerilor. Astăzi ei au rămas de unii singuri fața în față cu industria tutunului care dezvoltă diferite instrumente de manipulare a tinerilor. Ne propunem să creăm mai multe platforme de comunicare prin care să-i atenționăm despre falsurile promovate de interese comerciale obscure”, a declarat Elena Cioina, coordonatoare de proiecte media a Centrului PAS.

În cadrul proiectul „Viitorul fără fumat” vor avea loc mai multe activități destinate tinerilor, cadrelor didactice și specialiștilor din domeniul sănătății publice. Printre acestea se regăsesc organizarea sesiunilor de informare în școli și centrele prietenoase tinerilor, precum și pregătirea formatorilor din rândurile cadrelor didactice și specialiștilor în sănătate pentru promovarea unui stil de viață fără fumat. În cadrul proiectului va fi elaborat un ghid care să ajute tinerii să înțeleagă riscurile pentru sănătate provocate de consumul de tutun, compoziția chimică a diferitor tipuri de țigări și bolile pe care le provoacă, precum și capcanele utilizate de industria tutunului în promovarea produselor printre adolescenți și tineri.

Centrul PAS își mai propune să atragă tinerii în formularea unor mesaje ținând cont de interesele și preocupările specifice vârstei, precum și promovarea, adoptarea și implementarea de politici publice capabile să-i protejeze de fumul de tutun și promovarea acestora atât în mediul online, cât și offline.

Proiectul „Viitorul fără fumat” se va desfășura în perioada aprilie-decembrie 2024 și este finanțat de Compania Națională de Asigurări în Medicină în cadrul Programului de profilaxie și prevenire a riscurilor de îmbolnăvire.


Комментарии
Добавить комментарий