Acasă

Центр политики и исследований в здравоохранении

Demers către președintele Maia Sandu: Problema contrabandei cu produse din tutun să fie discutată în Consiliul Suprem de Securitate

Demers către președintele Maia Sandu: Problema contrabandei cu produse din tutun să fie discutată în Consiliul Suprem de Securitate

02.01.2024 18:01
1042
0 Comentarii

Într-un demers recent adresat președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS) a subliniat necesitatea de a trata problema contrabandei cu produse din tutun și produse conexe ca o prioritate în cadrul Consiliului Suprem de Securitate.

Centrul PAS a evidențiat preocupările legate de contrabanda cu tutun și produse conexe ca fiind un fenomen de proporții semnificative, afectând atât economia, cât și sănătatea publică în Republica Moldova. Contrabanda cu tutun nu doar că privează bugetul de venituri substanțiale, dar contribuie și la creșterea accesibilității acestor produse, având un impact negativ asupra sănătății publice, în special a tinerilor.

„Industria tutunului și cei care lobează interesele acesteia vor afirma că principalele cauze ale contrabandei cu produse din tutun și produse conexe sunt accizele mari şi că la reducerea acestui flagel poate contribui doar reducerea ratelor de impozitare. Dar contrabanda se întâmplă peste tot în lume, chiar şi în acele regiuni în care taxele sunt scăzute. Și din contra, în ţările scandinave, unde taxele şi preţurile la ţigarete sunt mari, iar politicile publice de prevenire și combatere a contrabandei sunt eficiente, acest fenomen se întâmplă rar. În realitate, preţul este doar unul dintre multiplii factori ce influenţează nivelul contrabandei cu tutun. De considerat și alţi factori cum ar fi: Coparticiparea companiilor de tutun; Punctele slabe din sistemele de trasabilitate; Vânzările scutite de taxe; Insuficienţa resurselor pentru a consolida controlul fiscal asupra tutunului; Supravegherea slabă şi pedepsele moi și nu în ultimul rând - cooperarea internaţională deficientă”, se arată în demers.

Conducerea Centrului PAS i-a transmis președintei Maia Sandu că a realizat un studiu, finanțat de Fundația Soros-Moldova, care a scos în evidență lacunele cadrului normativ al Republicii Moldova în privința combaterii comerțului ilicit cu produse din tutun. Printre problemele identificate se numără legislația care nu oferă măsuri eficiente împotriva contrabandei, precum și întârzieri în implementarea măsurilor de control asupra importului și circulației produselor din tutun.

„Studiul a evidențiat că abia spre finele anului 2022 RM a reușit să aprobe legislația care a eliminat scutirile de taxe la vânzarea produselor din tutun în magazinele duty-free de pe teritoriul Republicii Moldova, până atunci, însă, bugetul țării a suportat prejudicii de miliarde de lei. Am ajuns și la momentul când autoritățile publice au conștientizat riscurile contrabandei și au aprobat reglementări pentru implementarea Protocolului pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun la CCCT (în continuare – Protocolul). Intrarea în vigoare a reglementărilor Protocolului este, însă, preconizată a se produce pe etape - în opinia noastră un termen prea extins, deoarece noile modificări la Codul penal al RM nr.985/2002 vor intra în vigoare tocmai la 21 martie 2026. Chiar și așa, deja se atestă restanțe la termenele de implementare a Protocolului, aprobate prin Legea nr.25/2023, și de conformare cu Legea nr.212/2023 cu privire la modificarea unor acte normative (ce vizează politica bugetar-fiscală), ceea ce a determinat Guvernul, la acest final de an, să intervină cu modificări la articolul XVI alineatul (2) al Legii nr.212/2023, prin care se stabilesc, până la 1 iulie 2024, derogări de la prevederile art.123 alin.(51) din Codul fiscal nr.1163/1997 și de la prevederile art.24 alin.(11) din Legea privind controlul tutunului nr.278/2007, pentru a permite importul sau expedierea din antrepozit fiscal a unor produse din tutun și produse conexe, fabricate în anul 2024, dar marcate cu timbru de acciz/timbru de consum emis până la 1 ianuarie 2024. De asemenea, Guvernul a propus ca unele produse din tutun și produse conexe, precum și cele importate și/sau produse până la data intrării în vigoare a Legii nr.212/2023, să poată fi comercializate până la 31 decembrie 2025”. 

În demers se precizează că în cadrul analizei a fost studiată doar informația disponibilă public, însă autoritățile responsabile de elaborarea și implementarea politicilor de eliminare a contrabandei cu produse din tutun și produse conexe, cu siguranță, dețin mai multe date și informații la acest subiect.

Centrul PAS a solicitat, astfel, președintelui Republicii Moldova să dispună audierea în cadrul Consiliului Suprem de Securitate a autorităților responsabile de lupta cu contrabanda, pentru a identifica soluții eficiente de neadmitere a întârzierilor în implementarea Protocolului pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun.

Studiul la care face referire în demersul său conducerea Centrului PAS poate fi găsit aici, iar demersul propriu-zis - aici.

Sursa: SanatateInfo.md


Комментарии
Добавить комментарий