Acasă

Center For Health Policies and Studies

Am tuberculoză și dau mâna cu tine. Cum crezi, te-am infectat?

Am tuberculoză și dau mâna cu tine. Cum crezi, te-am infectat?

4/13/2022 3:53 PM
3736
0 Comentarii

Tuberculoza este în continuare una dintre cele mai mortale boli infecțioase din lume, luând viața a aproximativ 1,5 milioane de oameni în fiecare an. Pentru comparație, reprezintă golirea absolută a mai bine de jumătate din populația unei țări de mărimea Republicii Moldova. În fiecare an.

Pentru că se vorbește mult despre această boală, oamenii s-au obișnuit cu tuberculoza, s-au adaptat și sunt gata să trăiască cu ea și să o accepte, așa cum se întâmplă și cu infecția Covid-19. Deși moldovenii știu ce este tuberculoza și cum se manifestă, aproape 1 din 2 moldoveni nu știe cum se transmite tuberculoza. De ce e important să știi cum se transmite TB? Pentru că riști să te temi de oameni fără motiv. Și să-i discriminezi, să-i rănești. Deci, dacă am tuberculoză și dau mâna cu tine, cum crezi, te-am infectat? Dacă crezi că da, acest articol este pentru tine.

Mai mult de jumătate dintre moldoveni cred că tuberculoza se transmite prin sânge și aproape 1 din 2 moldoveni crede că boala se transmite prin strângerea de mână. De asemenea, aproape jumătate din moldoveni sunt tentați să spună că tuberculoza se transmite prin sex. Așa arată datele unui studiu, publicat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS) pe 24 martie, de Ziua Mondială de Luptă cu Tuberculoza. Studiul arată în dinamică modul în care s-a schimbat percepția și cunoștințele oamenilor privitor la această boală, începând din anul 2004.

Așadar, interesant este că 90% din cei care au participat la studiu au răspuns că tuberculoza se transmite prin aer. Ceea ce este adevărat. Dacă ne întoarcem în timp, în 2004, vedem că atunci doar 20% dintre cei chestionați au putut răspunde corect la această întrebare. 

Descurajator este faptul că doar 6% din cei chestionați au știut că tuberculoza nu se transmite prin folosirea veselei persoanei infectate. De ce moldovenii cred asta nu este clar, întrucât în 2008 și chiar în 2010 procentul celor care știau răspunsul corect era ceva mai mare, de 8 și, respectiv, 10%. 

De asemenea, doar 42% din respondenți au răspuns ferm că tuberculoza nu se transmite prin strângerea de mână. 46% erau convinși că atingerea unei persoane infectate te face automat bolnav, ceea ce este, evident, greșit. În comparație cu anii trecuți, mai mulți moldoveni au renunțat la această prejudecată, dar totuși încă aproape jumătate din populație mai crede în acest mit. 

Cum se transmite tuberculoza

Aproape 9 din 10 spun că tuberculoza este o boală infecțioasă, ceea ce este adevărat.

Tuberculoza se transmite de la o persoană infectată prin particule de aer. Acestea sunt picături de salivă atât de mici atât pot fi văzute doar la microscop. Aceste picături infecțioase ajung în aer atunci când persoanele care au tuberculoză tușesc, strănută, râd, strigă, cântă etc. Aici trebuie să menționăm că unul dintre simtomele comune ale tuberculozei este tusea persistentă. Aceste picături eliminate de la persoana infectată rămân suspendate în aer timp de până la câteva ore. Transmiterea are loc atunci când o persoană inhalează aceste mici nuclee. Ele trebuie să ajungă la persoana sănătoasă și apoi, prin gură sau prin căile nazale, se deplasează în tractul respirator superior. După aceea ajung la bronhii și în cele din urmă la plămâni și alveole. Plămânii sunt cel mai des afectați, dar tuberculiza se poate forma și în alte organe. 

Cum NU se transmite tuberculoza 

Probabil că vă întrebați de ce e greșit să crezi că folosirea veselei unei persoane infectate este periculoasă și poate duce la infectare. Literatura de specialitate ne spune că infectarea cu bacteria care provoacă tuberculoza, (Mycobacterium tuberculosis) are loc doar prin transmiterea aeriană cu aerosoli, nu prin contactul la suprafață. Aceasta înseamnă că atingerea unei suprafețe infectate nu va duce, în mod normal, la infectarea persoanei sănătoase.

Cu cât vă aflați mai mult timp în preajma unei persoane infectate care vorbește, cu atât mai mare este riscul de infectare. Dacă că aflați mult timp lângă o persoană infectată într-o locație slab ventilată, dacă aveți imunitatea scăzută, aceștia sunt factori care vă cresc riscul de infectare.

Un sfert din populația lumii are o formă lantentă de TB

Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că aproximativ un sfert din populația lumii are o infecție latentă cu TB, dar ei nu au dezvoltat boala și, respectiv, nu o pot transmite altora. Persoanele infectate cu TB prezintă un risc de 5-10% de-a lungul vieții de a dezvolta boala. Cei cu sistem imunitar compromis, cum ar fi persoanele care trăiesc cu HIV, care au malnutriție sau diabet, sau persoanele care consumă tutun, au un risc mai mare de a se îmbolnăvi.

Un alt mit comun în Republica Moldova este că de tuberculoză se îmbolnăvesc oamenii săraci, fără adăpost și cei dependenți de alcool. Este un mit, căci de tuberculoză se poate îmbolvi orice persoană, indiferent de statut social, nivel de educație sau vârstă.  Într-adevăr, are mai multe şanse să se îmbolnăvească cel care trăieşte în condiţii nefavorabile, care se alimentează prost, întrucât aceşti factori acţionează negativ asupra imunităţii. Dar bogăţia în sine nu reprezintă o garanţie contra tuberculozei, ca, de altfel, şi contra altor boli. 

Datele din 2020 arată că 1.422 de persoane au fost detectate cu tuberculoză, acestea sunt cazuri noi, plus recidive. Există temeri însă că această cifră nu corespunde realității, întrucât 2020 a fost primul an pandemic, iar numeroase servicii medicale nu au mai fost accesibile pentru populație.

Este important de menționat că tuberculoza este o boală care se tratează cu succes, iar în Republica Moldova tratamentul acestei boli este gratuit pentru toate persoanele, inclusiv a persoanelor care au au asigurare medicală. 

Studiul „Tuberculoza în Moldova: cunoștințe, atitudini și practici” a fost realizat în perioada 23 august – 2 octombrie 2021 pe un eșantion de 1266 de femei și bărbați.


Comments
Add new comment