Acasă

Center For Health Policies and Studies

Ce știu moldovenii despre Covid-19: înțeleg că este periculos, dar cred că nu li se poate întâmpla anume lor

Ce știu moldovenii despre Covid-19: înțeleg că este periculos, dar cred că nu li se poate întâmpla anume lor

4/9/2020 9:00 AM
6784
0 Comentarii

Majoritatea moldovenilor are o înțelegere corectă privind riscurile pe care le implică noul tip de coronavirus și cunoaște metodele eficiente de prevenire a infecției, arată cel mai recent studiu realizat în Moldova. Totuși, mai sunt mulți dintre cei care cred că lor nu li se poate întâmpla. De asemenea, datele arată că nu toți respectă măsurile de izolare și, în plină pandemie, au ieșit să-și să vadă rudele și prietenii.

Studiul a fost realizat în perioadele 4-5 aprilie și 6-7 aprilie, iar datele confirmă că fiecare zi este prețioasă pentru conștientizarea deplină a riscurilor privind noul tip de coronavirus. Dacă în valul I numai 61 la sută dintre respondenți considerau Covid-19 periculos, atunci în valul II deja 69 la sută dintre respondenți erau convinși de faptul că noul virus este foarte periculos. În total, putem afirma acum că 65 la sută consideră virusul foarte periculos, 22 la sută – oarecum periculos, iar numărul celor care nu-l văd drept un pericol iminent nu depășește 2 procente.

Din fericire, peste 90 la sută dintre respondenți știu care sunt metodele eficiente de prevenire a transmiterii Covid-19. Spălarea mâinilor, dezinfectarea lor, dezinfectarea spațiilor, precum și evitarea locurilor aglomerate și menținerea distanței sociale au fost menționate de peste 91 la sută dintre respondenți. Peste 77 la sută consideră că purtarea măștii în public este o măsură eficientă și foarte eficientă, iar 85 la sută consideră purtarea mănușilor o măsură eficientă și foarte eficientă.

Motive de îngrijorare

Deși conștientizează că noul coronavirus este periculos, moldovenii continuă să creadă că lor nu li se va întâmpla și nu au cum să se infecteze. 38,5 la sută au răspuns că este „puțin probabil” ca ei sau rudele lor să se infecteze, 27 la sută au spus că este destul de probabil, 13,4 la sută au spus că nu există nicio probabilitate și numai 9,9 la sută cred că este foarte probabil.

De asemenea, aproape 60 la sută cred că remediile naturale, precum usturoiul, îi poate proteja, iar aproape 18 la sută că alcoolul este eficient în lupta cu Covid-19.

Ieșirile

Studiul mai arată că dintre cei angajați, 31,5 la sută continuă să meargă la muncă, 24,7 la sută lucrează de la distanță și 47% nu activează deloc. 25% dintre cei care merg la servici utilizează transportul public. 59% nu au ieșit din casă sau gopsodărie pe parcursul zilei anterioare, iar majoritatea și-au redus ieșirile doar pentru necesități esențiale: magazin 79%, farmacie 38%, deplasare la serviciu 17%. Totuși, 8% dintre respondenți au spus că au făcut vizite la rude și prieteni.

Studiul a fost realizat în perioadele 4-5 aprilie și 6-7 aprilie, pe eșantioane de 202 persoane, stratificate regional, de către Centrul de Studii Sociale și Marketing „CBS-Research” cu suportul conceptual și de expertiză acordat de către Centrul de Politici și Analize în Sănătate. Studiul a fost posibil datorita suportului financiar acordat de Fundația Est-Europeană.

 


Comments
Add new comment