Acasă

Центр политики и исследований в здравоохранении

Ion Șalaru, director adjunct ANSP: Ceea ce s-a întâmplat la Guvern este o distorsionare a politicilor publice ale statului și este o consecință a interferenței industriei tutunului

Ion Șalaru, director adjunct ANSP: Ceea ce s-a întâmplat la Guvern este o distorsionare a politicilor publice ale statului și este o consecință a interferenței industriei tutunului

15.07.2024 13:01
1311
0 Comentarii

Am rămas foarte dezamăgit de decizia Guvernului de a reduce accizele pentru tutunul încălzit, deoarece ea contravine politicilor adoptate anterior de către același Guvern.

Opinie exprimată de Cornel Radu-Loghin, secretar general al Reţelei Europene pentru Prevenirea Fumatului. Articolul „Ce „fumează” Guvernul Recean? Executivul execută ordine ale unui gigant mondial în industria tutunului, fără să țină cont de lege” poate fi găsit AICI.

În primul rând vorbim despre Programul național de prevenire și control a bolilor netransmisibile prioritare pentru perioada 2023-2027, în care noi am stabilit mai multe obiective, inclusiv reducerea cu 3 p.p. (puncte procentuale) a prevalenței consumului de produse din tutun. Iar creșterea taxelor este una din măsurile cele mai eficiente. Este dovedit în baza experienței altor țări că dacă accizele cresc cu 10%, avem în rezultat o scădere cu cel puțin 5% a prevalenței consumului de tutun. Dacă modificările aprobate de Guvern vor rămâne în vigoare, există un risc major că aceste obiective nu vor fi atinse.

Ceea ce s-a întâmplat la Guvern poate fi numit o distorsionare a politicilor publice ale statului și este o consecință a interferenței industriei tutunului. Eu nu pot să vă spun la ce etapă a avut loc această interferență, dar trebuie să ne îndreptăm atenția la Ministerul Finanțelor și, probabil, și la Consiliul economic pe lângă prim-ministru. Probabil că aceste structuri l-au convins pe domnul prim-ministru, sub paravanul aderării la UE, că acestea sunt practici europene. Eu cred că l-au indus în eroare în mod conștient. 

Este important de spus că invocarea practicilor UE este o minciună. Nu există o practică unică la nivelul Uniunii Europene sau o practică de a taxa mai puțin produsele din tutun încălzit. Și aici trebuie adăugat că argumentele pe care le-a invocat Ministerul Finanțelor sunt de-a dreptul uluitoare. Cum poți să afirmi că aceste produse sunt inovative, dacă ele creează dependență și afectează grav sănătatea celor care le utilizează? Aceste produse sunt la fel ca și produsele tradiționale din tutun, doar este un alt proces de consum. Combustia a fost schimbată pe încălzire, dar asta nu înseamnă că ele sunt mai puțin dăunătoare. Nu există dovezi care să susține aceste afirmații ale industriei. Tutunul nu este aprins, însă el este prelucrat cu diverse substanțe chimice, iar fumătorul inhalează în organism același gudron și monoxid de carbon. Nu există riscuri scăzute, există doar un marketing agresiv pus în acțiune de industria tutunului. 

Este important de menționat că din cauza taxării diferențiate a acestor produse se va induce în societate o imagine falsă, precum că produsele din tutun încălzit sunt mai puțin dăunătoare, dacă sunt taxate mai puțin. Este ca și când Guvernul vine și spune că vom schimba produsele convenționale pe cele din tutun încălzit, că ele au un viitor. Și asta, de fapt, urmărește industria tutunului. 

Vedeți, deseori Ministerul Finanțelor susține că nu putem crește drastic accizele la produsele din tutun, deoarece există risc de comerț ilicit. Dacă vorbim strict de tutunul încălzit, n-a fost documentat până acuma niciun caz de contrabandă. Este un produs specific, plasat pe piață de gigantul mondial al industriei tutunului, Philippe Morris, respectiv nu există vreun risc acum care să ne împiedice să adoptăm accize mai mari la produsele de tutun încălzit. De ce se întâmplă invers? Cred că ne confruntăm cu un atac complex asupra opiniei publice din partea industriei tutunului care încearcă prin orice cale să convingă oamenii că tutunul încălzit nu este dăunător. 

În viitorul apropiat, vom interveni, împreună cu Ministerul Sănătății, și vom solicita dezbateri în Comisia parlamentară de profil pentru examinarea oportunității revenirii asupra acestei decizii.

Reiterez că odată cu adoptarea acestei hotărâri, Republica Moldova face un pas înapoi. Și în joc este imaginea Republicii Moldova ca țară care nu este controlată de industria tutunului și capabilă să implementeze politici coerente în controlul tutunului și să reducă prevalența consumului. 

 

Sursa: SanatateInfo.md


Комментарии
Добавить комментарий