Acasă

Centrul pentru politici și analize în sănătate

Calitatea aerului în localurile de alimentaţie publică: Rezultatele studiului de monitorizare a calităţii aerului în restaurantele, cafenelele şi barurile din mun. Chişinău


08.01.2014, 22:45

Legea RM nr. 278 din 14.12.2007 cu privire la tutun si la articolele din tutun prevede restrictii partiale privind fumatul în spatiile publice închise si la locurile de munca. Aceasta Lege mai prevede exceptii privind interzicerea fumatului pentru baruri, restaurante, discoteci si alte localuri publice cu destinatie similara, care au spatii delimitate sau separate pentru fumatori si nefumatori, marcate, în mod obligatoriu, cu indicatoarele “Zona pentru fumatori” si, respectiv, “Zona pentru nefumatori”. Conform legii, delimitarea acestor spatii necesita a fi efectuata astfel încât aerul poluat sa nu patrunda în spatiul pentru nefumatori. Studiul privind monitorizarea calitatii aerului în localurile de alimentatie publica demonstreaza ca existenta zonelor pentru fumatori si nefumatori în baruri, restaurante, cafenele si alte localuri cu destinatie similara, precum si a spatiilor destinate exclusiv fumatului în încaperile cu acces public, sunt ineficiente si ca o protec?ie sigura se poate atinge doar în condi?ia interzicerii fara excep?ie a fumatului în toate spatiile publice închise si la locurile de munca.