Acasă

Centrul pentru politici și analize în sănătate

Republica Moldova a înregistrat succese în combaterea tuberculozei datorită conlucrării între medici, autorități și societatea civilă

Republica Moldova a înregistrat succese în combaterea tuberculozei datorită conlucrării între medici, autorități și societatea civilă

24.03.2024 08:19
695
0 Comentarii

Tuberculoza poate fi învinsă, dar este nevoie de implicarea întregii societăți. Medici, activiști civici și reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale au identificat în cadrul unui dialog multisectorial soluții pentru depistare și tratamentul persoanelor afectate de tuberculoză.

Evenimentul face parte din Campania „DA! Putem învinge TB”, dedicată Zilei mondiale de combatere a tuberculozei marcată în data de 24 martie. Dialogul a fost organizat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate și Programul Național de Răspuns la Tuberculoză, în colaborare cu Ministerul Sănătății și Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”.

În cadrul discuțiilor – care s-au dorit a fi o platformă de comunicare pentru bune practici în răspunsul la tuberculoză – participanții au făcut schimb de experiență și au creat conexiuni pentru a reacționa la provocările momentului prin identificarea și tratarea cazurilor de tuberculoză.

„Ne-am propus ca în cadrul acestui eveniment să creăm o punte între toți actorii implicați în combaterea tuberculozei. În acest moment este nevoie de o colaborare între medici, autorități și societatea civilă care lucrează în domeniul prevenirii, depistării precoce, tratamentului adecvat și oferirii de suport persoanelor afectate de tuberculoză. Această colaborare este esențială pentru a învinge tuberculoza”, a declarat Sergiu Gherman, directorul Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate.

Astăzi Republica Moldova dispune de capacități pentru a preveni, depista și trata eficient tuberculoza. Țara noastră a implementat cu succes mai multe politici de răspuns la tuberculoză care au fost apreciate la nivel internațional pentru rezultatele obținute. Acum este în proces de realizare al șaselea Program Național de Răspuns la Tuberculoză 2021-2025 (PNRT). Programul  își propune obiective ambițioase de reducere a incidenței prin tuberculoză cu 50 la sută și a mortalității cu 75 la sută.

„Eu vreau să le mulțumesc specialiștilor noștri pentru eforturile depuse, dar și organizațiilor societății civile, autorităților publice locale, precum și altor structuri care susțin activitățile din PNRT. Această boală poate fi prevenită prin vaccinare, dar și prin depistarea precoce, ceea ce este foarte important pentru a include la timp bolnavii în tratament. Astăzi Republica Moldova a reușit să reducă nu doar numărul cazurilor de boală, dar și a deceselor provocate de tuberculoză”, a afirmat Angela Paraschiv, secretara la Ministerul Sănătății.

În anul 2023 au fost raportate 2.168 de cazuri de tuberculoză. Cifra este într-o ușoară creștere în comparație cu anul 2022 când au fost raportate 2.121 cazuri. Specialiștii afirmă că acum sistemul trece printr-o perioadă de recuperare a cazurilor omise pe fundalul pandemiei de COVID-19. În perioada respectivă depistarea bolnavilor de tuberculoză a avut de suferit din cauza disfuncțiilor înregistrate în sistemul de sănătate, fapt care a dus la reducerea numărului de cazuri cu aproape 40 la sută (1.759 cazuri în anul 2020).

„Pe parcursul anului 2023 au fost revizuite grupele cu risc sporit și algoritmele de screening pentru tuberculoză. Am instruit mai mulți lucrători medicali din rețeaua asistenței medicale primare pentru a crește vigilența în depistarea tuberculozei. Datorită eforturilor comune de control a infecției, numărul de cazuri diagnosticate cu tuberculoză a crescut în ultimii trei ani, fapt care ne arată un progres constant în prevenirea și combaterea tuberculozei post epidemie de COVID”, a explicat situația epidemiologică prin tuberculoză Valentina Vilc, coordonatoarea Programului Naționale de Răspuns la Tuberculoză.

Diagnosticul și tratamentul tuberculozei în Republica Moldova sunt sigure și gratuite. Tuberculoza se tratează în timp de la două la șase luni. Rata de succes în tratament pentru pacienții cu tuberculoză este mai mare de 80 la sută. Tuberculoza rezistentă la medicamente este mai complexă și necesită o perioadă mai lungă de tratament și îngrijiri medicale. Dacă tratamentul nu este finalizat, boala poate deveni rezistentă la medicamente. Statul asigură o abordare centrată pe persoană și suport pentru perioada tratamentului. Astăzi în țară sunt disponibile toate medicamentele pentru tratamentul tuberculozei.

Republica Moldova își propune să elimine tuberculoză până în anul 2030.


Comentarii
Comentează