Acasă

Centrul pentru politici și analize în sănătate

Centrul PAS a prezentat la Salzburg, în Austria, experiența Moldovei în dezvoltarea și implementarea tratamentului video-asistat al TB  #LIKEVST

Centrul PAS a prezentat la Salzburg, în Austria, experiența Moldovei în dezvoltarea și implementarea tratamentului video-asistat al TB #LIKEVST

13.06.2022 09:36
3763
0 Comentarii

În cadrul acestui training, participanții din diverse țări au prezentat instrumente digitale în sănătate, de la dezvoltare până la punerea în aplicare. Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS) a fost reprezentat de către coordonatorul de programe, Cristina Celan, care a prezentat practica Moldovei în dezvoltarea și implementarea tratamentului video-asistat al tuberculozei, fiind una dintre cele trei premiate cu diplome pentru cel mai bun studiu de caz. Seminarul „Medical Informatics” s-a desfășurat în perioada 29 mai – 4 iunie, la Salzburg, Austria.

„Am prezentat practica țării noastre în dezvoltarea și implementarea tratamentului video-asistat al TB. Cred că am luat această diplomă pentru unul dintre cele mai bune trei studii de caz în domeniul implementării instrumentelor digitale în sănătate. Medicii prezenți la seminar au fost foarte impresionați, pentru că au văzut în această prezentare cum a fost dezvoltat un instrument digital de la zero până la implementarea lui de către instituțiile medicale, dar și faptul că acest instrument a devenit o practică de tratament curentă și a fost inclusă în ghidurile naționale pentru tratamentul TB. Acest premiu este un merit al tuturor celor implicați în dezvoltarea acestui instrument digital, implementarea, susținerea și promovarea acestei metode de tratament. Mă refer aici la Programul Național de Răspuns al TB, Centrului PAS, al partenerilor noștri din societatea civilă, AFI, al Ministerului Sănătății și al partenerilor de dezvoltare internaționali, care susțin această abordare – parteneriatul Stop TB Partnership, Biroul European al OMS etc”, a menționat  Cristina Celan, coordonatoare de programe la Centrul PAS.

Vom preciza, că platforma #ILIKEVST a fost creată de Centrul PAS și organizația neguvernamentală Act for Involvement (AFI) sub ghidarea Programului National de Răspuns la Tuberculoză Institutul de Ftiziopneumolgie „Chiril Draganiuc”, cu suportul Stop TB Partnership.

Octavian Sajin, Șef laborator la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, este unul dintre medicii care a participat la acest seminar. El a declarat pentru Centrul PAS: „A fost un seminar unic în care am fost inițiat în informatica medicală și metodele de implementare a acesteia. Am acumulat cunoștințe diverse de la electronic health records și utilizarea limbajului de programare SQL până la ciclul PDSA (plan, do, study, act) și modelul de schimbare a lui Kottor în 8 pași. Am revenit plin de entuziasm și cu date noi, de aceea țin să mulțumesc organizatorilor și reprezentanților locali pentru oportunitatea de a participa la un astfel de training. De asemenea, recomand cu fermitate acest seminar persoanelor interesate”.

Vom preciza că până în prezent peste 600 de medici din Republica Moldova au fost instruiți în cadrul proiectului „Seminarele Medicale Internaționale din Salzburg - Open Medical Institute” în Moldova, coordonat de Centrul PAS (http://pas.md/ro/PAS/Projects), în diverse domenii de activitate: Otolaringologie, Hematologie pediatrică și Oncologie, Dermatologie, Cardiologie, Cardiologie pediatrică, Calitatea medicală și Siguranță, Urologie, Neurologie, Neurochirurgie (creier), Patologie, Pediatrie, Pulmonologie, Oftalmologie, Legea Sănătăţii Publice, Anestezie și Terapie Intensivă, Chirurgie cardiacă, Sănătate globală:COVID-19, etc.

Open Medical Institute (OMI) este o inițiativă internațională pentru profesioniștii din domeniul medical, care, prin educație și cercetare, își propune să îmbunătățească asistența medicală la scară globală. Programul a fost fondat în 1993 de American Austrian Foundation (AAF) în strânsă colaborare cu Weill Cornell Medical College și Open Society Foundations (OSF). De-a lungul anilor, multe instituții medicale de top din Statele Unite și Europa s-au alăturat inițiativei, oferind cei mai buni profesori, care își împărtășesc cunoștințele și experiența cu colegii din întreaga lume.

Pentru a vedea lista seminarelor planificate și disponibile pentru anul 2023, vă rugăm să accesați link-ul: https://www.openmedicalinstitute.org/dates-and-topics-2023/


Comentarii
Comentează