Acasă

Centrul pentru politici și analize în sănătate

În Moldova a fost lansată în premieră o aplicație mobilă de monitorizare a tratamentului la distanță

În Moldova a fost lansată în premieră o aplicație mobilă de monitorizare a tratamentului la distanță

13.05.2020 10:11
10197
0 Comentarii

Aplicația I LIKE VOT este o nouă metodă digitală de monitorizare a tratamentului la domiciliu a persoanelor cu tuberculoză și este o inovație în domeniul medical din Republica Moldova. Ea a fost creată anul trecut, dar tocmai acum, când pandemia ne obligă să păstrăm distanța socială, a devenit mai mult decât oricând necesară. Pacienții cu TB fac parte din grupul de risc de infectare cu Sars-Cov-2, de aceea tratamentul la distanță îi va ajuta să-și administreze tratamentul în condiții sigure la domiciliu.

„Tratamentul video observat (VOT) este una dintre metodele digitale, recomandate de Organizația Mondială a Sănătății drept metodă de tratament a tuberculozei orientată spre necesitățile persoanelor cu TB. Platforma elaborată și utilizată în Moldova este compusă din două componente: aplicația mobilă, pe care o descarci pe telefon și pe care o poți folosi după ce te înregistrezi. Aplicația mobilă poate fi utilizată de către persoanele cu tuberculoză care se află în tratament și corespund criteriilor de eligibilitate pentru includerea în VOT.  A doua componentă a platformei este cea WEB, unde medicul primește aceste video-uri, evaluează cât de calitative sunt și monitorizează tratamentul pacienților pe care îi are în supraveghere”, a declarat pentru Sănătate INFO Cristina Celan, manager de proiecte la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS).

Cum funcționează aplicația

La modul practic, pacientul trebuie să își creeze cont pe aplicația web www.tbvot.md. Ulterior, acesta își poate descărca pe telefonul mobil aplicația (I Like VOT) de pe Google Play, înregistrându-și datele personale. Medicul ftizio-pneumolog inițiază și setează schema de tratament, abia după aceasta pacientul poate urma tratamentul la domiciliu.

Aplicația mobilă dispune de un tutorial video, care explică pașii de creare a video-ului.

„Pacientul apasă butonul roșu și astfel pornește înregistrarea. După ce își administrează pastilele prescrise de medic, apasă butonul stop și își selectează starea lui de sănătate. Dacă apar reacțiile adverse după administrarea tratamentului, le poate raporta medicului. Abia după această salvează video-ul și-l trimite cu toată informația medicului curant. Video-ul poate fi realizat atât prin aplicația mobilă, cât și accesând platforma web www.tbvot.md pentru cei care au laptop sau desktop”, a explicat Vasile Bounegru, specialist IT la Centrul PAS, coordonatorul aplicațiilor.

Medicul primește informația pe aplicația www.tbvot.md. Aici el poate vizualiza înregistrarea, poate marca medicamentele pe care le-a administrat pacientul și poate transmite pacientului un răspuns video cu sugestii sau anumite indicații. Monitorizarea zilnică a tratamentului pacientului cu TB o poate face și asistentul medical, care poate confirma recepționarea video-ului și la fel poate monitoriza în fiecare zi cum decurge tratamentul bolnavului.  

Folosind I Like VOT, pacientul nu mai trebuie să ajungă în fiecare zi după pastile la cabinetul TB.

Potrivit protocolului, acestuia i se eliberează necesarul de medicamente pentru o perioadă de 3 luni, dar și instrucțiunile după care trebuie să le administreze. Încă un avantaj al aplicației este faptul că nici pacientul și nici medicul nu trebuie să se conecteze la aplicații simultan.

„Video-ul se înregistrează și se transmite atunci când pacientul are acces la internet. La fel este ușor pentru medic că nu trebuie să se conecteze în același timp cu pacientul. Când are timp se uită și validează tratamentul. Dacă pacientul ia pastilele la timp și video este calitativ, i se validează ca doză luată în formularele medicale respective și în sistem”, a mai explicat Cristina Celan.

Prima instituție care pilotează aplicația este Asociația Medicală Teritorială (AMT) Buiucani. În doar câteva zile, deja trei pacienți au trecut la această formă de tratament.

Proiectul urmează să fie pilotat și de către alte AMT-uri din Capitală, ulterior și de către instituții medicale din Bălți și alte 8 raioane. Astfel, tratamentul la distanță prin I Like VOT ar urma să fie pus în aplicare în 10 unități teritorial-administrative - Municipiile Chișinău și Bălți și raioanele Anenii Noi, Călărași, Criuleni, Florești, Ialoveni, Orhei, Strășeni și Ungheni.

Pacienții eligibili care nu dispun de telefoane mobile, în cadrul proiectului le primesc cu tot cu abonament și conexiune la internet, fiind condiționați să urmeze strict tratamentul și să-l finalizeze cu succes. La rândul lor, medicii și asistenții medicali din domeniul TB sunt instruiți cum să folosească platforma și primesc 1-2 laptopuri per cabinet TB, în funcție de numărul de pacienți pe care-i gestionează.

„Instruirea medicilor, pe durata COVID, se face prin zoom. Pacienților care îndeplinesc criteriile de eligibilitate li se propune să se înregistreze în sistem, și să urmeze tratamentul video-observat. Dacă pacientul nu are telefon, în ziua când este inclus în sistem i se dă telefonul și cartela cu internet”, a precizat Cristina Celan.

Ce informații mai găsesc pacienții pe aplicația I Like VOT

Diverse informații utile despre tuberculoză, mesaje de încurajare de la foștii pacienți care au trecut prin aceeași experiență, informații despre cel mai apropiat cabinet TB, unde se pot adresa la necesitate.

Tot prin intermediul I Like VOT, pacienții pot oferi zilnic informație despre starea lor de sănătate, reacțiile adverse la medicamente și pot evalua serviciile medicale pe care le accesează. De asemenea, ei pot împărtăși experiențele neplăcute, stigma și discriminarea din partea membrilor familiei, societății.

Toate activitățile sunt desfășurate în colaborare și cu supervizarea din partea Programului Național de control a TB.

Câți pacienți urmează să fie incluși în tratamentul la distanță

Proiectul își propune ca cel puțin 650 de pacienți (516 bolnavi cu TB sensibili și 134 - cu tuberculoză rezistentă la medicamente (MDR) să acceseze acest model de tratament. Pacienții cu formă TB sensibilă  vor fi monitorizați cel puțin 3 luni, iar cei cu forma MDR – cel puțin 12 luni.

Aplicația I Like VOT vine atât în susținerea pacienților cu TB, dar și a reformelor din acest  domeniu și a fost dezvoltată de către Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS) în parteneriat cu Programul Național de Control a Tuberculozei și ONG „Act for Involvement” (AFI) . Costurile de dezvoltare constituie în jur de 30 de mii de dolari.

I Like VOT a fost creată în cadrul proiectului „Modelul de îngrijire centrat pe necesitățile persoanelor în Moldova: implementarea metodelor digitale pentru o mai bună aderență la tratament”, susținută de către Inițiativa TB REACH a Parteneriatului Stop TB, finanțat de Guvernul Canadei și Fundația Bill & Melinda Gates, implementat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS), în colaborare cu Programul Național pentru Controlul Tuberculozei și AO AFI.

Amintim că diagnosticul și tratamentul tuberculozei în Republica Moldova este gratuit, iar adresarea la timp după asistență medicală și administrarea cu strictețe a tratamentului indicat sunt componentele de bază pentru un tratament de succes.


Comentarii
Comentează