Acasă

Center For Health Policies and Studies

Ghenadie Țurcanu, director de programe la Centrul PAS: „Îl îndem pe premierul Recean «să-i trăsneacă cu capul de asfalt» pe corupții din Guvern*

Ghenadie Țurcanu, director de programe la Centrul PAS: „Îl îndem pe premierul Recean «să-i trăsneacă cu capul de asfalt» pe corupții din Guvern*

7/16/2024 10:20 AM
1530
0 Comentarii

Guvernul Recean a lovit în copiii noștri atunci când a ales interesele comerciale ale unei corporației mondiale de produse din tutun încălzit în defavoarea sănătății cetățenilor noștri. Aceste acțiuni ale guvernanților noștri pot fi catalogate drept acte de corupție la cel mai înalt nivel.

Dosarul de însoțire a proiectului de act normativ, aprobat de Guvern, scoate la iveală imixtiunea unui producător de tutun încălzit în elaborarea și adoptarea politicilor publice de control al tutunului – acțiune categoric interzisă de legislația Republicii Moldova. 

Sănătate Info - Ce „fumează” Guvernul Recean? Executivul execută ordine ale unui gigant mondial în industria tutunului, fără să țină cont de lege (sanatateinfo.md)

Magnații produselor din tutun încălzit și-au atins scopul la nivel de Guvern. Dacă propunerea va trece de Parlament și va fi promulgată de către Președintele Republicii Moldova, atunci pro-tabagiștii vor putea recruta în rândul fumătorilor și mai mulți tineri, iar buzunarele marilor proprietari de capital industrial de tutun încălzit se vor umplea și mai mult, datorită formării unei noi generaţii de consumatori de tutun și din banii care nu vor ajunge în bugetul țării din cauza micșorării cotei de accizare. 

Lucrătorilor medicali le va fi și mai greu să promoveze un stil de viață fără tutun și nicotină și să le explice tinerilor că produsele din tutun încălzit nu sunt produse cu „risc redus” așa cum afirmă industria, deoarece expunerea pe termen lung la substanțele chimice conținute în emisiile de tutun încălzit (cum ar fi nicotina, monoxidul de carbon, diverse aldehide și altele) crește riscul de a dezvolta o serie de probleme grave de sănătate, inclusiv boli de inimă, accidente vasculare cerebrale și unele tipuri de cancer. 

Însă propunerea litigioasă a Guvernului de a diferenția accizele la produsele din tutun încălzit față de celelalte produse din tutun nu vine în suportul specialiștilor din sănătate, ci „toarnă apă la moara” marketingului agresiv producătorului de tutun încălzit, fiindcă acceptă că aceste produse sunt „cu risc redus” și în consecință trebuie accizate la cote mai scăzute decât alte produse din tutun. Prin urmare, Guvernul distruge toate eforturile specialiștilor din sănătate, îndreptare spre combaterea miturilor promovate de industria tutunului.

Sănătate Info - Ion Șalaru, director adjunct ANSP: Ceea ce s-a întâmplat la Guvern este o distorsionare a politicilor publice ale statului și este o consecință a interferenței industriei tutunului (sanatateinfo.md)

La investirea sa, actuala conducere a Guvernului și-a asumat angajamentul de a lupta cu corupția, iar partidul de la guvernare a afirmat că va promova în funcții de demnitate publică doar persoane integre. Prin urmare, atunci când Guvernul elaborează și aprobă politici de control al tutunului, funcționarii publici și persoanele cu demnitate publică oneste nu încalcă legislația care le interzice categoric acceptarea propunerilor ce parvin de la industria tutunului. Iar când un superior le ordonă să elaboreze și să promoveze politici publice care contravin legii, aceștia sunt obligați să anunțe şefii ierarhic superiori despre faptul că propunerea este ilegală. 

Însă corupții din Guvern au sfidat legea, au bătut palma cu un producător mondial de tutun încălzit și la obiecția Ministerului Sănătății, care nu a susținut această modificare legislativă în interesul unui fabricant de tutun, au argumentat cum că nu fac decât să racordeze legislația națională la practicile UE. Fără a aduce dovada vreunui act normativ din UE prin care țările membre ar fi obligate să micșoreze anume cota de accizare a produselor din tutun încălzit, Guvernul Moldovei s-a mulțumit să invoce doar faptul că trebuie să armonizeze legislația națională cu „practicile din UE”și nu cu Acquis-ul comunitar. 

Sănătate Info - Cornel Radu-Loghin, secretar general al ENSP: „Este dubios faptul că un guvern decide să taxeze mai puțin produsele din tutun. E ca și cum n-ar avea nevoie de bani la buget” (sanatateinfo.md)

În realitate, UE nu ne obligă să adoptăm diferite „practici din UE”, ci doar să ne aliniem la actele normative oficiale. Armonizarea cu unele „practici din UE” este găselnița corupților atât din Guvernul Moldovei, cât și din conducerea UE, care urmăresc interese personale sau de grup, inclusiv atunci când promovează avantajele companiilor de tutun în defavoarea sănătății publice. 

De menționat aici un precedent din anul 2012, când Comisarul european pentru sănătate John Dalli a demisionat pentru că a încercat să schimbe viitoarea legislaţie a UE în domeniul produselor din tutun pentru interesele unei companii. Republica Moldova nu este excepție, pentru că în anul 2017 legislația privind controlul tutunului a fost modificată în interesul aceluiași producător de tutun încălzit pentru care astăzi Guvernul Recean a adoptat decizia de a micșora accizele. 

Actuala guvernare a criticat și a acuzat de corupție guvernarea din 2017, însă prin ceea ce a făcut acum a demonstrat că și ea are „pufoșor pe botișor” atunci când trebuie să adopte politici de control al tutunului. Pentru industria tutunului, a căror produse omoară oameni, nu este important care partid(e) este/sunt la guvernare, ci care sunt corupții de la guvernare, care le vor permite să modifice legea în propriile interese. 

Am putea doar prezuma că actualul Guvern s-a vândut denumitului producător mondial de articole din tutun încălzit pentru a „salva” economia sau pentru a obține alte favoruri personale ori de grup, așa cum se presupune că a obținut guvernarea din 2017 care a favorizat acest producător de tutun încălzit. Dovezi nu avem, dar avem ochi să vedem. 

Sănătate Info - Alex Kremer: „Există o singură explicație când cineva se opune majorării accizelor la tutun. Acea persoană este dependentă de lobbiștii industriei” (sanatateinfo.md)

Dacă tot urmărim să ne racordăm la „practicile UE”, cred că ministrul finanțelor, care a pus pe masa Guvernului această modificare legislativă controversată, trebuie să-și dea demisia. Doar așa ne încadrăm la practicile din UE și din alte țări democratice în care persoanele cu funcții de stat își dau demisia de onoare, chiar și atunci când sunt doar suspectate de comiterea faptelor interzise de lege, pentru a nu prejudicia reputația funcției publice și imaginea autorității pe care o conduc.

Problema este că noi ne alegem „practicile UE” care ne convin nouă. Ne este comod să ne camuflăm sub „practici UE” atunci când avem de rezolvat interese personale sau de grup. Nici premierul Recean nu cred că își va „curăța” consiliul economic de unii sfetnici, care sunt lobbiști ai industriei tutunului și care permanent încearcă să submineze orice politică publică a Ministerul Sănătății de reducere și prevenire a consumului de produse din tutun și produse conexe. 

Așa că îmi rămâne doar să-l îndemn pe premierul Recean „să-i trăsneacă cu capul de asfalt” pe corupții din Guvern, pentru că la elaborarea acestui proiect de lege s-a produs un abuz. În anul 2022, ZIARUL de GARDĂ a publicat un articol cu opinia dlul Recean în care acesta menționa că fragmentul selectat intenționat al unei înregistrări, care a apărut în spațiul public în perioada când exercita funcția de ministru de Interne în Guvernul condus de Vlad Filat - ”... adă-l și eu am să-l trăsnesc cu capul de asfalt și am să-l trăsnesc cu capul de perete”, l-a făcut în momentul în care oprea un abuz.

Ştiri interne-Republica Moldova, printre cele mai sărace state ale lumii, devenită ținta politicilor agresive ale American Chamber (e-sanatate.md)

Cert este că Guvernul condus de premierul Recean a picat testul integrității, pentru că nu a asigurat angajamentul pe care și l-a asumat Republica Moldova prin ratificarea Convenției-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind Controlul Tutunului care prevede, la art.5, că la trasarea și implementarea politicilor de sănătate publică referitoare la controlul tutunului trebuie să se acționeze ferm pentru a proteja aceste politici de interesele comerciale sau de alt tip ale industriei tutunului. De asemenea, Guvernul a încălcat și prevederile art.6 din aceeași Convenție care stabilește că Republica Moldova s-a angajat șă mențină și nicidecum să nu micșoreze cotele de accizare la toate produse din tutun.  

* „Adă-l și eu am să-l trăsnesc cu capul de asfalt” – este o declarație care îi aparține actualului premier Dorin Recean, fost ministru de Interne în Guvernul Filat, în timpul unei discuții telefonice cu fostul șef de la FISC, Nicolae Vicol. Discuția a fost interceptată și făcută publică. 

Sursa: SanatateInfo.md


Comments
Add new comment