Acasă

Center For Health Policies and Studies

„Tuberculoza poate fi învinsă dacă este stabilit corect diagnosticul și selectat un regim de tratament corespunzător fiecărui pacient.”

„Tuberculoza poate fi învinsă dacă este stabilit corect diagnosticul și selectat un regim de tratament corespunzător fiecărui pacient.”

3/12/2024 7:26 AM
744
0 Comentarii

Astăzi în Republica Moldova este accesibilă diagnosticarea și tratamentul gratuit pentru toate formele de tuberculoză. Spitalizarea se face în cazul când boala este avansată și are mai multe complicații inclusiv din cauza unor comorbidități.

Primele semne ale tuberculozei apar odată cu scăderea în greutate, subfebrilitate, tuse mai multe săptămâni, astenie și transpirație nocturnă. Rusu Doina, directoarea Institutul de Ftiziopneumologie ”Chiril Draganiuc”, menționează că numai testul microbiologic poate confirmă prezența bacilului. Un examen radiologic contribuie la stabilirea diagnosticului de tuberculoză.

Toți oamenii se pot îmbolnăvi de tuberculoză, dar riscul de a dezvolta o formă activă este mai des întâlnit la persoanele cu imunitatea compromisă de maladii cronice sau a unui mod de viață dezordonat.

Adresarea tardivă duce la avansarea tuberculozei și menținerea unui grad sporit de mortalitate prin tuberculoză în Republica Moldova.

Știm că suntem puternici. Știm că putem pune capăt tuberculozei!
#YesWeCanEndTB
#WorldTBDay2024
#EndTB


Comments
Add new comment